Befejeződött a tavaszi ültetési időszak

Befejeződött a tavaszi ültetési időszak

Veszprém megyében is befejeződött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka

A Településfásítási Program a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb lendületű belterületi fásítási kezdeményezése. Az Agrárminisztérium támogatásával 2020 ősze és 2022 tavasza között két ütemben

összesen 36 ezer sorfával gazdagodott

1350 magyarországi, 10 ezer fő alatti település. A Program kiemelkedő környezeti hasznosságán túl szemléletformáló és közösségi élménnyel gazdagította a települések lakóit, miközben felhívta a figyelmet a Vidékfejlesztési Program erdősítési pályázataira. Támogatta, hogy a települések fásításával hozzájáruljanak az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

Az Agrárminisztérium összehangolt programjainak célja, hogy 2030-ra az ország területének 27%-át fával, erdővel borított térségek tegyék ki. A Településfásítás alprogram is része a kormány országfásítási programjának.

A Bakonyerdő Zrt. működési területén a tavaszi ültetési szezonban 23, a két év alatt összesen 93 település igényelt sorfákat, melyeket a KEFAG Zrt. csemetekertje biztosított. A több éven keresztül futó fásítási programban a Bakonyerdő Zrt. szakmai támogatóként, az Országos Erdészeti Egyesület programkoordinátorként vett részt.  

Helyenként egy-egy fásítási program igazi közösségépítő eseményként valósult meg, mely a falu lakosságának összetartozását is erősítette. A közös zöldítő munkára összegyűlt a falu apraja és nagyja, hogy együtt tegyék szebbé, élhetőbbé a települések utcáit, parkjait, játszótereit és sportpályáit. Bízunk benne, hogy a szakszerű ültetésnek köszönhetően az elültetett fák évtizedekig fogják szolgálni a településen élőket.

Az Agrárminisztérium Országfásítási Programja több szervezetre is inspirálóan hatott, ennek köszönhetően a MOL-Új Európa Alapítvány március 1-jén elindította a

„Neked Zöldül„

programsorozatot, amelynek első fázisában több ezer sorfát ajánlott fel a 10 ezer fő feletti települések számára.

Az országfásítási program egyik fő eleme, az új erdők telepítése is, melyre a földtulajdonosok számára a pályázati lehetőségek továbbra is nyitva állnak a VP5- 8.1.1-16 Erdősítések támogatása programban.

A faültetéssel és az erdőtelepítéssel nemcsak a szélsőséges időjárás hatásait tudjuk csökkenteni, hanem bízva a jövőben egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk. Már egyetlen fa elültetésével, kisebb facsoportok létrehozásával, a belterületi fásítással hozzájárulunk a közös célok eléréséhez, az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...