Medvehagyma illatát viszi a tavaszi szél

Medvehagyma illatát viszi a tavaszi szél

Az enyhe télnek köszönhetően az idén kicsivel korábban bukkantak elő a medvehagyma levelei, helyenként sűrű szőnyeggel borítva az erdei talajt. Főként nyirkos, árnyas helyeken, bükkösökben, gyertyános és tölgyes erdőkben akadhatunk a nyomára. A Bakony és a Balaton-felvidék erdei is illatoznak már ettől a fokhagymaillatú, őshonos évelő növénytől, jelezve a tavasz beköszöntét.

Gyógyító hatása, magas vitamintartalma, finom íze már régóta ismert, sokak számára kedvelt csemege. Leveleit nyersen, illetve ételek összetevőjeként is fogyasztják. Felhasználhatjuk fűszerként, köretként, szószként, levesekben, salátákhoz, pogácsákban, de bármilyen ételben, amihez fokhagyma szükséges. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt zacskóban lefagyasztjuk.

A medvehagymának nem csak az illata hasonlít a fokhagymáéhoz, hanem a benne lévő fő hatóanyag is megegyezik, ami kedvező hatással van az immun- és keringésirendszerre. Kiváló hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, a felsőlégúti megbetegedések kezelését, a hurutos köhögés csökkentését. Magas C-vitamin tartalma, javítja a szervezet ellenállóképességét.

A növénygyűjtés során két alapelvnek kell szem előtt tartani, egyfelől a növény védelme, tehát csak olyan mértékben gyűjtsük, hogy az adott területen a növényfaj fennmaradása és megfelelő szaporodása biztosítva legyen, másfelől a mi egészségünk és életünk védelme. Ehhez pedig annyira van szükség, hogy bármilyen növényt is akarunk gyűjteni, utána nézünk, hogy biztosan felismerjük és tudjuk, milyen más növényekkel téveszthető össze. A medvehagyma estében is vigyázni kell, mert levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleivel. Szakembereink kérik, hogy szedés előtt jól vizsgálják meg a növény leveleit. Dörzsöléskor ismert hagymaillat jellemző, de leveleinek szélessége is árulkodó, ami nagyjából 3-4 cm, míg a gyöngyvirágé a duplája is lehet. Virágzáskor már könnyebben felismerhető, fehér színű, hagymaszagú virágairól.

Gyűjteni termesztésen csak a levelét lehet, a teljes tövek kiásása tilos. A vonatkozó jogszabályok a napi mennyiséget 2 kg/főben maximalizálták, de csak azokon a területeken, amik nem állnak természetvédelmi oltalom alatt áll. A természetvédelmi területekről az alábbi linken tudnak tájékozódni: http://erdoterkep.nebih.gov.hu/

A hagyma egyéni szükségletet meghaladó, vagy kereskedelmi céllal való gyűjtése kizárólag az adott területért felelős erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.

Ügyeljünk arra is, hogy főutaktól távolabb gyűjtsük. Addig szedjük a zöld leveleket, amíg a virágok meg nem jelennek, akkor ugyanis a tápanyag már a levél helyett a virágban van. Soha ne szedjük marokszámra, még akkor se, ha látszólag végtelen medvehagyma mező terül el a lábunk előtt és minél többet szeretnénk szedni, minél rövidebb idő alatt. Egyesével tépjük le a leveleit (minden egyes növényről csak néhányat, hogy ne akadályozzuk meg a virágzását és ezzel a szaporodását), így biztosan nem keveredik bele más növény.

Kategória: 

Erdészeti térkép: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...