Itt a medvehagyma-szezon

Itt a medvehagyma-szezon

Az ízletes növényt pár évvel ezelőtt fedezték fel újra, azóta reneszánszát éli. Az élelmiszerüzletekben és a piacon is hozzájuthatunk, de ha kedvünk van magunk is szedhetünk.

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek(Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales)rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj.

Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt, élénk zöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhető. Nevét arról kapta, a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát fogyasztanak, hogy a téli álom során lemerült vitamin és ásványi anyag készletüket feltöltsék, és kitisztítsák az emésztőrendszerünket, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Üde talajú, nyirkos, árnyas bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó aljnövénye, de nedves árnyékos részeken szintén megtalálható. A medvehagyma elterjedési területének magját a Dunántúlon találjuk, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik.

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható, kén tartalmú allicin és allicin rokon vegyületek, melyek baktérium-, és gombaölő hatással is bírnak. Általánosnak mondható tapasztalatok szerint a hatása is rokonítható a fokhagymáéhoz. A medvehagymának nem csak az illata hasonlít a fokhagymáéhoz, hanem a benne lévő fő hatóanyag is megegyezik, ami kedvező hatással van az immun- és keringésirendszerre. Kiváló hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, a felsőlégúti megbetegedések kezelését, a hurutos köhögés csökkentését. Magas C-vitamin tartalma, javítja a szervezet ellenállóképességét. A koleszterinszintet is csökkenti, valamint az érfalak rugalmassága mellett bőrbetegségekre és az emberi emésztésre is jótékony hatású. Amit fokoz, az az étvágy és a szervezet ellenálló-képessége.

Bár a medvehagyma egyelőre még nem védett növény, de

ha a természetben szeretnénk gyűjteni belőle, tudnunk kell,

hogy állományainak többsége védett területre esik, ahol a gyűjtés külön engedélyhez kötött. Az ismert és könnyen megközelíthető állományokat az utóbbi években sokan látogatják és a gyűjtéssel, taposással látványos kárt okoznak a medvehagyma állományaiban, megfosztva ezzel másokat a medvehagyma virágzásának látványától és jelentősen gyengítve a populációkat és csökkentve azok szaporodási sikerét. 

Fő szabályként fontos tudni, hogy az élőhely, a növényállomány megóvása és regenerálódása céljából saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

Gyűjteni termesztésen csak a levelét lehet, a teljes tövek kiásása TILOS!

Tippként ajánljuk a Bakony szívében Bakonybél közelében elterülő Gerence-völgyi kirándulóerdőt, ami amellett, hogy kiváló lehetőséget biztosít a kirándulni, túrázni vágyóknak, még a völgy erdeinek talaján szőnyegszerűen elterülő medvehagymának is csodás otthont biztosít. Azonban fontos tudnunk, hogy a térség nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll. A Keszthelyi-hegységben fellelhető medvehagyma nagy része szintén természetvédelmi oltalom alatt álló területeken található. A témával kapcsolatban, ha tájékozódni szeretnénk az általunk gyűjtési célból felkeresett területről, akkor a kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról, védettségéről interaktív erdőtérképen is tájékozódhatnak az érdeklődők (http://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

A medvehagyma egyéni szükségletet meghaladó vagy kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges.

Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdőgazdálkodó állítja ki. Védett természetvédelmi területeken a gyűjtéshez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

Gyűjtését kíméletesen kell végezni, levelenkénti és a levelek teljes kifejlődése előtti, korai szedése a legkevésbé kockázatos mind egészségünk védelme, mind pedig természetvédelmi szempontból. A legjobb, ha a kétlevelű növényről csak egy levelet szedünk le. Ez a gyakorlatban sokszor nehezen megvalósítható, hiszen elég sűrűn vannak a hagymák a talajban, így egymás mellett nőnek a levelek. A korai gyűjtés kíméletes is, mert, ha csak a fejlődő levélkéket tépkedjük, és nem tőből húzzuk ki a levelet, akkor a levelek tőből még leszakítás után is tovább nőnek és így éltetik a hagymát, ami még képes sarjhagymát, virágot és termést is érlelni. Ha a levél már teljesen kinőtt és akkor szedjük le mindkét levelét, akkor a hagyma és az egész növény is elpusztul. Ezért van az, hogy ahol kaszálva gyűjtik a leveleket, ott, akár 10-15 évre is eltűnik a medvehagyma, és csak magról, lassan tud visszatelepülni.

Több helyen ismert, hogy élőhelyein a súlyosan mérgező májusi gyöngyvirággal együtt, egymás mellett is él.

A két növény összetévesztésének komoly egészségügyi kockázata van, hiszen ha véletlenül gyöngyvirág levelet fogyasztunk el medvehagyma helyett, az akár halálos mérgezést is vonhat maga után. Bár a gyöngyvirág később jelenik meg, de gyorsabban nő, így a virágzás előtti leveleik akár egymás mellett nőhetnek, akár már március közepétől is, virágzásuk pedig akár egybe is eshet.

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) levelei párosan vagy hármasan nőnek egy “szárról”. Amikor elkezd kihajtani a levelek összecsavarodottak, mintha kis botocskák bújnának a talajból, és fokozatosan csavarodnak ki a növekedésük során. A medvehagyma levelei rögtön kiterülve nőnek egyre nagyobbra. A gyöngyvirág levele szürkésebb zöld, mattabb színű, levelének fonáka viszont fényes, levélerezete határozottabban látható, különösen fény felé tartva. A legjobban az illata segít, a vadfokhagymának is hívott medvehagyma fokhagymaillatát távolról is megérezni, a levelének megdörzsöléséből származó illatmintával pedig teljes bizonyossággal be lehet azonosítani.

Kíméletes, levelenkénti figyelmes szedéssel, a kockázatok nagy biztonsággal elkerülhetők.

Gyógyító hatása, magas vitamintartalma, finom íze már régóta ismert, sokak számára kedvelt csemege. Leveleit nyersen, illetve ételek összetevőjeként is fogyasztják. Felhasználhatjuk fűszerként, köretként, szószként, levesekben, salátákhoz, pogácsákban, de bármilyen ételben, amihez fokhagyma szükséges. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt zacskóban lefagyasztjuk.

Kategória: 

Erdészeti térkép: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...