Itt a medvehagyma-szezon

Itt a medvehagyma-szezon

Már csak napok kérdése és erdeinkben is szedhetjük a jellegzetes fokhagyma illatot árasztó medvehagyma (Allium ursinum) leveleit. A gyógynövényként is ismert növény leveleit tavasszal, még virágzás előtt gyűjtik.

Az illatával is csalogató medvehagyma gyűjtése nem tilos, azonban bizonyos feltételekhez kötött, melyeket az alábbiakban gyűjtöttünk össze:  

  • a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében az állami erdőkben mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – szedhet külön engedély nélkül. Ez a mennyiség 2 kg/fő/nap.
  • a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) bármilyen kis mennyiségben is, csak az illetékes természetvédelmi hatóság (Győr-Moson-Sopron, Fejér vagy Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály) és az erdőgazdálkodó külön engedélyével szedhető. Az engedélyek beszerzése a gyűjtő feladata.
  • a Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületekre az engedélyt társaságunk központjában lehet megvásárolni (8500 Pápa, Jókai M. u. 46., +36-89/513-176; gyimothy.kitti@bakonyerdo.hu )
  • az engedélyeket a gyűjtés során kérjük, tartsák maguknál

A szükséges engedélyekkel felvértezve már csak arra kell ügyelni, hogy a nagyon hasonló gyöngyvirág- vagy az őszi kikerics leveleivel ne keverjük össze, ugyanis mindkettő mérgező!

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...