Közös szolgálat az erdők védelméért

Közös szolgálat az erdők védelméért

Rendőrök, erdészek, vadászok, természetvédelmi- és polgárőrök tartottak fokozott ellenőrzést Pápa környékén.

Pápai Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai 2020. május negyedik hétvégéjén közös szolgálatra hívták a területileg illetékes erdészeket, hivatásos vadászokat, valamint a járás polgárőreit és természetvédelmi őreit. A közlekedésbiztonsági és közbiztonsági fokozott ellenőrzést a Pápa környéki települések külterületein, a közeli horgásztavaknál, valamint a Bakonyban található erdei kiránduló utakon, illetve pihenőhelyeken hajtották végre.

Az ellenőrzés célja az volt, hogy megelőzzék, illetve csökkentsék az erdészeti és természetvédelmi szabálysértések, rongálások, falopások, valamint egyéb szabálysértések elkövetését, különös tekintettel az illegális szemétlerakást.

Az akció során a rendőrök összesen húsz személyt igazoltattak. Az erdőben a jogszabályi tiltás ellenére crosszmotorral közlekedő személyeket a rendőrök megállították, majd az intézkedés során megállapították, hogy a két férfi közül egyik sem rendelkezik vezetői engedéllyel. Egyikőjük ellen szabálysértési feljelentést tettek, a másikra pedig helyszíni bírságot szabtak ki. 

A rendőrök további öt főt szintén helyszíni bírsággal sújtottak erdőrendészeti szabálysértés elkövetése miatt, mivel a behajtási tilalom ellenére járműveikkel behajtottak az erdei utakra. Négy személyt pedig figyelmeztetésben részesítettek kisebb fokú közlekedési szabálysértés elkövetéséért. 

Az erdőkben elkövetett jogsértések megelőzése érdekében a jövőben is számítani lehet hasonló összehangolt akciókra.

A Rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét az alábbi szabályok betartására:

Ahol behajtani tilos tábla áll vagy erdészeti sorompóval találkoznak, azt az erdei utat csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad használni! Autóval, túramotorral, crosszmotorral, quaddal, egyéb motoros járművel tilos!

Az erdőn munka, az utakon faanyagszállítás folyik, fokozott óvatosságra intünk mindenkit! Az erdőterületen figyelemfelhívó táblák jelölik azokat a szakaszokat, ahol tilos vagy csak nagy körültekintéssel túrázhatnak!

Az erdei rakodókon felhalmozott, elszállításra váró faanyag nem játszótéri eszköz! A farakásokra felmászni tilos, balesetveszélyes!
 

Az erdőben nem parkoló minden szabadnak látszó terület, rét vagy tisztás! A növényeket ne tapossák le! A kijelölt, nyitva lévő parkolókat használják!
 

Kutyát csak pórázon sétáltassanak! Az erdő a vadon élő állatok természetes élőhelye, az ebek zavarhatják őket. Gondoljunk azokra a túrázókra is, akik esetleg félnek a kutyáktól.

Az erdőben tüzet gyújtani csak az arra kijelölt helyen szabad, ha éppen nincs tűzgyújtási tilalom. Tűzgyújtási tilalom esetén a kijelölt helyeken is tilos. Aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatóak.

Az erdei etikett egyik alapvető pontja, hogy nem szemetelünk az erdőben. Amit magunkkal hoztunk, azt vigyük is haza!
 

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...