Kiderült, hogy mi fán terem az erdő

Kiderült, hogy mi fán terem az erdő

Túrázunk, kirándulunk és sétálunk benne, körülvesz minket és ha kell, elrejtőzhetünk benne.

Tele van élőlényekkel és titkokkal, megannyi élményt, szépséget és kincset rejt számunkra, az emberi civilizáció kialakulásának kezdetétől része és formálója kultúránknak, hétköznapjainknak, gondolatainknak és álmainknak. Egy hat témát felölelő társadalmi célú kampányban az elmúlt hetekben még sok-sok fontos információt tudhattunk meg az erdőről.

Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával

„Mi fán terem az erdő?”

címmel indított három héten át tartó, szakembereket megszólaltató kampányt. A kezdeményezés egyik célja az erdő ökoszisztéma szolgáltatásainak -

klímavédelem; erdőesztétika; élőhely és körforgás; biodiverzitás; megújuló termékek; kultúra és kikapcsolódás

– bemutatása volt. Másrészt a szervezők rá szerettek volna mutatni, hogy az erdők több szempontból nélkülözhetetlen szerepet töltenek be életünkben, mert szinte semmi más nincs a világon, ami annyi mindent tudna adni az embernek, mint az erdő.

A kampány során erdő és biodiverzitás kapcsolatát Prof. Dr. Fábián Attila a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese mutatta be, aki szerint napjaink egyik legfontosabb feladata az erdei ökoszisztéma komplexitásának, összetettségének megőrzése. Akkor cselekszünk jól, ha tudatosan gazdálkodunk az erdővel, nem telepítünk bele olyan idegen fajokat – növényeket és állatokat –, amelyek felborítják az eredeti rendjét. A professzor kiemeli, szükség van olyan erdőkre is, amelyek a génmegőrzést szolgálják, mivel ezek egyfajta mintául szolgálhatnak a jövő generációi számára.  Feladatunk, hogy jól sáfárkodjunk a természettel, ne használjuk ki, ne használjuk el, adjuk tovább a következő nemzedékeknek.

A fa az emberiség építészeti kultúrájának és ipari működésének ma is az egyik legalapvetőbb nyersanyaga. Koncz Antal a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott erdésze a kampány ötödik témája kapcsán a

fáról, mint megújuló alapanyagról

beszél. Véleménye szerint a fa az egyik legtisztább nyersanyag, ami a bölcsőtől a koporsóig elkíséri az embert. Emellett hangsúlyozza, hogy az erdő nemcsak fát és munkát ad az embernek, hanem élelemmel is ellátja. Génmanipulációtól és vegyszerektől mentes gyümölcsökkel, gyógynövényekkel, fűszernövényekkel, gombákkal és vadhússal is. Az egészséget szolgáló bio „termékek” pedig – bizonyos korlátok között – bárki számára elérhetőek, csak nyitott szemmel kell járni az erdőben.   

Az emberből a városiasodás dacára sem tűnt el az igény a természeteshez való kötődésre, vélekedik Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetője, aki a „A Mi fán terem az erdő?” kampány utolsó témájáról – az erdő kultúrában és kikapcsolódásban betöltött szerepéről – mondja el gondolatait. Eszerint

az erdő szerepet játszott és játszik ma is az emberiség fejlődésében, illetve kultúránk alakításában.

Hozzájárul ahhoz is, hogy kiegyensúlyozottabban, testi-lelki szempontból egészségesebben élhessünk. Mint kifejtette, az erdő segít számunkra eltávolodni stresszes, gondokkal teli hétköznapjainktól, gyönyörködtet bennünket és segít abban, hogy valódi értékeinkhez kapcsolódjunk.

 A „Mi fán terem az erdő?” kampány témája szorosan kapcsolódik az Országfásítási Programhoz, amelynek célja a meglévő erdőterület minőségi megőrzése és a fával borított területek jelentős gyarapítása.

A "Mi fán terem az erdő?” kampány tematikája, hat kisfilmje, valamint az oktatást segítő, letölthető plakátjai a http://mifanterem.oee.hu weboldalon elérhetőek.

Média: 

Mi fán terem az erdő? - Klímavédelem

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...