Waxing Cresent

« vasárnap, március 26th, 2023 »
left
right

A hold növő sarló fázisát gyakran „fiatal holdnak” is nevezik. Ez napnyugta után mindig nyugat felé látható. Ebben a holdfázisban a Föld, a hold és a Nap közel egyvonalban helyezkedik el az űrben. Ha pontosan egyvonalban lennének, nem látnánk a holdat, újhold lenne. Ezen állás miatt a hold napos oldalának nagyobb részét nem látjuk, csak egy keskeny sarlót. A hold a nap folyamán átszeli az égboltot, de a Nap ragyogása miatt nem látható. Újhold után néhány napig látható. A Napot néhány órás késéssel kíséri és csak naplemente után látható a nyugati égbolton.

Minden este, a hold Földhöz viszonyított keleti irányú mozgása miatt, a hold távolabb látszik a napnyugta ’helyétől’. És mivel egyre inkább kiesik a Nap és a Föld közötti egyenesből, egyre nagyobb szeletkét látunk belőle a jobb oldalán.

A sarlónak semmi köze a Föld holdra vetett árnyékához! Az egyetlen eset, amikor a Föld árnyékot vethet a holdra, teliholdkor, teljes holdfogyatkozás esetén lehetséges. Van árnyék a növő sarló fázisban a holdon, de az magának a holdnak az árnyéka. A holdbéli éjszaka analóg módon a Földi éjszakához saját árnyékának következménye.

Néha látható egy kis halovány fény a leárnyékolt részen a növő sarló esetében, ami a Föld nap felőli oldaláról visszaverődő, úgynevezett „földfény” miatt van.

Days Until Next Full Moon
11 days
Days Until Next New Moon
25 days
Percentage of Illumination
21.4%

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...