Utánkereső VAV-vizsga Huszáriban

Utánkereső VAV-vizsga Huszáriban

„Ne szégyelld te azt, ha szereted az állatokat. Ne röstelld, ha egy kutya közelebb van lelkedhez, mint a legtöbb ember, akit személyesen ismersz.”

Márai Sándor gondolataival nyitotta meg a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, a novemberi ősz derekán megrendezésre kerülő eddig egyedülálló, több fajtás utánkereső vadászati alkalmassági vizsgát a Huszárokelőpusztai Vadászházánál.

Régről összeforrott már a Bakony a vaddal, vadászattal, vadászkutyázással. A Bakonyerdő Zrt., a Verga Zrt., és az „Egy a természettel-Vadászati és Természeti Világkiállítás 2021” Nonprofit Kft. azért fogott össze a Vadászkamarával, hogy egy olyan vadászkutyás rendezvénynek adjon otthont, ami nagy elődöknek állít emléket, szemléletét formálva a jelen vadászainak és vadászkutyásainak.

A rendezvénnyel nem a fajtákat akarjuk összemérni, nem sorrendet szeretnénk kialakítani, hanem az általuk végzett munka fontosságát szeretnénk kiemelni. – mondta el Varga László a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Sándor Gyula az Országos Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke megfogalmazta:
nem egy személy, hanem egy család munkásságának tisztelete hozta össze a résztvevőket.

Maróti Béla vezető bíró, a Veszprém Megyei Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke köszöntőjében felidézte id. Fuchs Antal munkásságát, sikereit majd bemutatta az indulókat és a kialakított bírói köröket.
Ismertette a vizsgázókkal a részleteket és az utánkereső munkák kisorsolása következett.

A megmérettetésre nyolc kutyát neveztek gazdáik, két bajor vérebet, két hannoveri vérebet, 2 szálkásszőrű tacskót és két tacskókopót.

A környékbeli vadászatra jogosultak együttműködésének köszönhetően, minden résztvevő természetes vércsapán bizonyíthatta rátermettségét. Esős, borús novemberi őszi időben, a sebzések súlyosságától függően volt, akit pár száz méter után dermedt vadhoz vezetett négylábú társa, de olyan is, akinek több kilométeres vezetékmunka és hajsza után nyílt lehetősége kegyelemlövés leadására.

Az esemény zárására másnap került sor. Az eredményhirdetés előtt, a résztvevők a vizsga során elejtett vadnak megadták a végtisztességet. A két napot végig kísérő kürtszó a terítéken fekvő gímtarvad tiszteletére harsant fel, majd az esemény szervezői fogalmazták meg záró gondolataikat.

Dr. Sándor Gyula az Országos Magyar Vadászkamara Kinolgiai Szakbizottságának elnöke köszönte meg, a szervezők erőfeszítéseit, külön kiemelve Pölöskei Balázs a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási ágazatvezetőjét és Maróti Béla vezető bírót. Méltó módon sikerült emlékezni Fuchs Antal fővadászra, ami a széleskörű összefogással, körültekintően megrendezett eseménynek köszönhető.

Maróti Béla vezető bíró foglalta össze a vizsga során tapasztalt észrevételeket, eseményeket, erősségeket, nehézségeket. Reményét fejezve ki, hogy ez az alkalom nem csak egyszeri különleges volt, hanem egy rendszeres találkozó első állomása.

Az vizsga pontszámai alapján, az eredmények a következőképpen alakultak.

I.
Buckalaki Prof. Hunter Herta, bajor véreb, vezetője Nagy Károly

II.
Rábaparti Nyomkereső Arany, bajor véreb, vezetője Perjési Balázs

III.
Göröci Ugrasztó Hamvas, szálkásszőrű tacskó, vezetője Üveges György

Részletes eredmények:

Helyezés

Kutya

Vezető

Vezeték-munka hossza (méter)

Hajsza hossza
(méter)

Pont

Bírók

I.

Buckalaki Prof. Hunter Herta, bajor véreb

Nagy Károly

1400

4000

194

Ozvári-Szabó

II.

+ a legjobb hajsza különdíja

Rábaparti Nyomkereső Arany, bajor véreb

Perjési Balázs

500

4800

184

Szitás-Tilinger

III.

+ a legjobb vezeték-munka különdíja

Göröci Ugrasztó Hamvas, szálkásszőrű tacskó

Üveges György

1400

 

164

Gyergyói-Záborszky

4.

Stikli, tacskókopó

Szloboda István

640

80

154

Radó-Dr. Sándor

5.

Dan pod Karikásom, hannoveri véreb

Mihók István

650

 

111

Vereczkei-Újhelyi

6.

Idesüss Kvázi Lujzi, szálkásszőrű tacskó

Protár András

320

 

108

Babáj-Kovács

a legjobb összhang különdíja

Zemplén Erdei Vezér, hannoveri véreb

Baráth Zoltán Zsolt

Gyenge sebzés, nem hozható terítékre

Trosits-Szentesi

 

Aranyálom Bessie, tacskókopó

Takács Péter

2200

3600

-

Bubán-Soós

A tárgyjutalmak mellett az első helyezett Nagy Károly szarvasbika (Bakonyerdő Zrt. felajánlása), az ezüstérmes Perjési Balázs muflonkos (Verga Zrt. felajánlása), a bronzérmes Üveges György pedig őzbak (Veszprém Megyei Vadászkamara felajánlása) elejtési lehetőséggel is gazdagabb lett.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Média: 

Pápa Városi Televízió híradása

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...