21 Állami Erdőgazdaság, XXI. századi formában

21 Állami Erdőgazdaság, XXI. századi formában

„21 Állami Erdőgazdaság, XXI. századi formában” az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon

Napjainkban is zajlanak az ország egyik legnagyobb eseményének 2021. szeptember 25-én kezdődő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak a rendezvényei. Kiemelt figyelem és nagy várakozás előzte meg az 50 éves jubileumnak emléket állító eseményt.

A különféle programok, rendezvények, kiállítások megvalósításából különleges feladatot kaptak az állami erdőgazdaságok is, akik a Magyar Központi Kiállítás csarnokában impozáns megjelenésű, interaktív

21. századi technikával ellátott közös standon jelentek meg.

Szakítva hagyományos megjelenési formákkal és megfelelve a kor elvárásaiknak, elsősorban a jövő generációját megcélzó kiállítói térbe egy „Virtuális erdőt” varázsoltak a látogatók közé. Játszva a térrel, a fényekkel és a technológiára alapozva, a hagyományostól eltérő formában jelenítették meg az erdei élményeket. Megkapó megjelenésű, papírból készült erdőt formáló stilizált fák, poligon állatokkal az aljnövényzetben, kézzel hajtogatott, több száz origami madárral az égen, napszakkövető hangulati fényvilágítással ejtik rabul a kíváncsi szemeket.

A virtuális erdei élmény, okos eszközök (okos telefon, tablet) segítségével kel életre. Nem kell hozzá más, mint egy applikáció, néhány QR kód és egy alkalmas okos eszköz. Az AR technológia segítségével megelevenednek az erdei állatok, VR technológiával „más szemszögből” is megismerkedhetünk az erdőben zajló élettel. Mondjuk, mit lát egy sün, egy sas, egy szarvas? Milyen is az éjszakai erdő, milyenek a hangjai? 3D technikával életre kelnek az erdő- és vadgazdálkodás múltját őrző fekte-fehér képek, egy pár perces videófilmben.

A látogatók a kiállítás virtuális tanösvényének állomásait, www.erdogazdasagok.hu oldalról elérhető, a „virtuális erdő” titkait feltáró applikáció, az

„Élményerdő app”

segítségével fedezhetik fel. Android és IOS platformon egyaránt. Az élményösvényt végig járók apró ajándékot vihetnek magukkal. A boríték erdei gyümölcsfák magját rejtik, melyet otthon elültetve, nevelve ők is gyarapíthatják és őrizhetik erdeink sokféleségét.

A különleges világot megjelenítő, minden Erdőgazdaság egyedi képét ábrázoló „lentikuláris” kártyán található QR-kód beolvasása után, okos eszközünkkel el is mélyedhetnek, valamelyik erdőgazdaság szívünkhöz közel álló értékeiben. A megjelenő térképre történő kattintás után már böngészhetnek is az általunk választott Erdőgazdaság honlapján.

A feladatunk az volt, hogy egy új megközelítésben, a 21. század technológiáira építve, mutassuk meg az erdőgazdaságok munkáját, erdeink rejtett értékeit. Ami sikerült is, hiszen a Világkiállítás megnyitása óta,

nyüzsgő és zsibongó gyermeksereg,

a 21. század vívmányira nyitott családok, felnőttek és szakmabeli kollégák fedezik fel napról napra a virtuális erdőnk kínálta lehetőségeket és kalandokat.

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...