Megújult a Bakony egyik rejtett gyöngyszeme

Megújult a Bakony egyik rejtett gyöngyszeme

Ödön-forrás pihenőhely átadó

Uniós forrásból újult meg a Bakony nyugati oldalának völgyében, Döbrönte település közelében, az erdő mélyén megbújó kis erdei menedékház.

A Magyar Természetjáró Szövetség által vezetett közös konzorcium részeként valósult meg, a magyarpolányi Ödön-forrás melletti épület rekonstrukciója, az egykoron itt álló rönkház korabeli fényképe alapján. A természetjárók számára felújított épület rekonstrukciójának egyik fontos célja volt, az értékmegőrzés.

Az átadóünnepségen Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke köszöntötte a jelenlévőket.

A Bakonyerdő Zrt. gazdálkodásával összefonódó aktív természetvédelem, a vadvilág kezelése, a környezeti nevelés, az ökoturizmus fejlesztése, illetve a megélhetés biztosítása a vidéki lakosság számára, több mint fél évszázadra visszanyúló tevékenységünk része. Kiemelt célunk, természeti javaink hosszú távú fenntartása. A fenntartható erdőgazdálkodás mellett, fontos szerepet vállalunk a térség ökoturizmusának fejlesztésében. A természeti értékek fennmaradásáért, megtartásáért nem csak a fenntartó társaságnak, hanem a kirándulóknak, turistáknak, azaz mindannyiunknak aktívan tennünk kell. – mondta Varga László vezérigazgató. Emlékeztetett, az Erdők Nemzetközi Napján az 2022-es év témája “Erdők, fenntartható termelés és fogyasztás”. Az idei év jelmondata: Válaszd a fenntartható (tartamos) fát az emberek és a Föld egésze javára. Ez az ember és természet viszonyáról szól, és a téma most talán időszerűbb, mint korábban bármikor. A turizmus esetében a fenntarthatóság a természeti, a kulturális és az épített környezeti elemek okos felhasználását, fejlesztését és egyben védelmét jelenti, mindezeket úgy kell végrehajtanunk, hogy a lehető legkevesebb kárt tegyük a természetben.

Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke rámutatott, hogy a Szövetség

2012 óta hatmilliárd forintos összegben

fordított uniós forrásokat konzorciumi partnerként az erdőgazdaságokkal az Országos Kékkörre, az abból kiinduló és keresztező turistautak fejlesztésére. Ebből a forrásból többek között turistaházak, a túrázók tájékozódását segítő informatikai rendszerek, tereptárgyak, padok, tűzrakóhelyek készültek el, újultak meg. Az említett összegből a Bakonyerdő Zrt. területén 260 millió forintnyi beruházás valósult meg az elmúlt négy esztendőben.

A Bakonyerdő Zrt. példaértékű közjóléti tevékenységét

hangsúlyozta Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Méltatta az erdőket, a természeti nevelést és az erdei turizmust érintő beruházásokat, valamint szólt az

erdőtelepítési és országfásítási program

fontosságáról. Gyermekkori történeteit idézve mesélt az Ödön-forrási pihenőhely kötődő emlékeiről.

Napjainkban a természetjárás újra reneszánszát éli. Jelentős mértékben köszönhető ez azoknak az infrastrukturális fejlesztéseknek, amelyeket a hazai erdőkben a magyar kormány ösztönzött és támogatott. Ennek a folyamatnak a letéteményesei az állami erdőgazdaságok, amelyek

2010 óta 27 milliárd forintot fordítottak a természetjárás feltételeinek javítására

fogalmazott Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár. Kiemelte, hogy nemcsak a beruházásokról, hanem az erdei létesítmények fenntartásáról is gondoskodik a kormányzat. Az Agrárminisztérium tulajdonosi irányítása alá tartozó erdőgazdaságok gazdasági teljesítménye a garancia az új épületek, pihenők és egyéb fejlesztések jó állapotának megőrzésére. Az állam, mint tulajdonos visszaforgatja az erdőgazdálkodás eredményét a magyar erdők, és az erdei turisztikai infrastruktúra fenntartásába. Az erdőgazdasági cégcsoport évente mintegy 4 milliárd forintot fordít az ökoturisztikai létesítmények megfelelő állapotának megőrzésére. Nem lenne ez lehetséges, ha nem gazdálkodnánk felelősen a ránk bízott természeti erőforrással, a magyar erdővagyonnal.

Az átadott menedékház és az elmúlt időszak fejlesztései a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszerében, az „Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” tárgyú felhívás keretében, a GINOP-7.1.2-15-2017-00021 azonosító számú, „Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig” című projekttel elnyert támogatással valósultak meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Verga Zrt.-vel és az MTÜ-vel közös konzorciumi együttműködésben.

A program elemei voltak a Bakony és a Balaton térségében leginkább kedvelt erdei kirándulóhelyek és a hozzájuk kapcsolódó turistaút-hálózat mentén megtalálható pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. A projekt részeként a Bakonyerdő Zrt. egész területén összesen 1 új négyévszakos menedékház, 4 új erdei védőház került kialakításra, tovább megújult 5 védőház, 118 erdei bútorgarnitúra, 45 db erdei pad, 18 db erdei tűzrakó hely, 80 db tájékoztató tábla, 6 db erdei gyalogos fahíd. Kihelyezésre került 20 db új erdei torna- és sporteszköz, 8 db új erdei játszóeszköz, megvalósult lépcső, korlát felújítása az egyes turistaútvonalak mentén.

A projektelemek megvalósítására kapott támogatás 158.784.973 forint, összköltsége bruttó 162.812.137 forint.

Térkép: 

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...