Hasznos erdei applikáció mindenkinek

Hasznos erdei applikáció mindenkinek

Megújúlt a Fa Book, fahatározó alkalmazás

350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővítette fahatározó mobilalkalmazását az Országos Erdészeti Egyesület. Az ingyenes applikációban tovább finomodott a felhasználói élmény, megújult a megszerzett tudást ellenőrző beépített kvízjáték, és jelentősen kibővült a fényképek adatbázisa. Az Egyesület az új verzió kiadása alkalmából nyereményjátékot hirdetett meg a Facebookon, amely az alkalmazás használatára és a beazonosított fákról készített képek posztolására invitálja a természetbarátokat.

2020 szeptemberétől elérhető a mobiltelefonos alkalmazások áruházaiban az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett terepi fahatározó alkalmazás, a Fa Book bővített, rendszerezett verziója,111 fa- és cserjefaj azonosításához nyújt a terepen segítséget.

Az alkalmazás segítségével néhány egyszerű lépésben bármilyen erdei fa faját ki lehet deríteni. Különböző ikonok közül kell választani, amelyek például a fa törzsének típusát, a levelek alakját és összetettségét ábrázolják. Ahogy haladunk előre, a fajok listája egyre szűkül, és fényképek segítik a végső beazonosítást.

A letöltött és telepített alkalmazás használható offline, netkapcsolat nélkül, tehát az erdő mélyén is, távol a hálózatoktól. Az Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilis.

Az applikáció ingyenes,

népszerű és kiválóan használható oktatási segédlet. A fák beazonosítását minden diák kipróbálhatja a hozzá legközelebb eső erdőben, egy kisebb kirándulás keretében, így akár az online oktatás számára is hasznos kiegészítő eszköz lehet a Fa Book.

A munkát az Agrárminisztérium támogatta, szakmai partnerként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói vettek részt.

Az alkalmazás megújulásával egyidőben 300 képpel bővült a fabook.oee.hu honlap is, ahonnan a fajok fotóanyagát szabadon lehet letölteni és felhasználni. A weboldal célja az erdővel kapcsolatos ismereteket oktató pedagógusok, az erdei iskolák nevelői, a diákok és az érdeklődő természetjárók számára olyan egységes, szakmai szempontból is ellenőrzött képanyag rendelkezésre bocsátása, ami segítheti az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát. A bárki számára elérhető szolgáltatás használatának egyedüli feltétele a képek forrásának pontos feltüntetése.

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...