Tűzgyújtási tilalom

Tűzgyújtási tilalom

2024. július 11. napjától tilos a tűzgyújtás a térképen feltűntetett területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban.

Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult a csapadékmentes időjárásnak köszönhetően. Azonban a változó időjárás gyorsan módosítja térben és időben az erdőtűz kockázatot, ezért a jogalkotó a nemzetközi jó gyakorlat figyelembevételével egy rugalmasabb tűzgyújtási tilalom rendszer kialakítása mellett döntött. Az új rugalmas szabályozás értelmében az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan a fokozott tűzveszély időszakának meghatározásáról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik.

A tűzgyújtási tilalom idején TILOS tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

A csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben tovább nőtt a gyep- és erdőterületeken, a fásításokban a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának kockázata. A nappali felmelegedés hatására a gyúlékony könnyű biomassza kiszáradása felgyorsult, számos nagy kiterjedésű tűzesetet okozva.

Jelentős csapadék, ami ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, az előrejelzések alapján az elkövetkezendő egy hétben nem várható. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, ami az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válhat.

A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a tűz nemcsak fiatal erdőtelepítéseket, erdőfelújításokat veszélyeztethet, hanem a 4-5 méter magas fiatalosokat is. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést. Az esetleges lokális kis mennyiségű csapadék sajnos nem jelent változást a tűzkockázatban, erdőnél le sem ér a felszínre, nyílt területen a szél és napsütés órák alatt felszárítja.

Ezt jelzi a veszélyeztetett megyékben a leégett terület nagyságának növekedése és a nagyobb kiterjedésű vegetációtüzek számának emelkedése is.

A tűzgyújtási tilalmat a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és az elmúlt időszak tűzesetei alapján, minden nap megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóság és a Katasztrófavédelmi szakemberei, melyet az alábbi térképen lehet megtekinteni.

Az Agrárminisztérium arra kéri az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom - köszönhetően az új rugalmas rendszernek - csak a feltétlenül indokolt ideig érvényes.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról az www.erdotuz.hu, vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon is lehet tájékozódni.

A mai napra elrendelt tűzgyújtási tilalommal érintett területek

Mindezek mellett a Bakonyerdő Zrt. külön is szeretné felhívni az erdőbe látogatók figyelmét, hogy melyek azok a cégünk által kezelt területek, ahol minden esetben fokozott körültekintéssel legyenek.

Alábbi erdészeti térképünkön megtekintheti, hogy melyek a Bakonyerdő Zrt. KIEMELTEN tűzveszélyes területei.

Kategória: 

Erdészeti térkép: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...