Tisztítsuk meg a Balaton-felvidéki erdőket!

Tisztítsuk meg a Balaton-felvidéki erdőket!

A 2020-ban elindult Tisztítsuk meg az Országot!

program keretén belül, amelyben a kormány elkötelezte magát az illegális hulladékkal szennyezett területek megtisztítása mellett, a Bakonyerdő Zrt. is fontos szerepet vállalt.

A programhoz kapcsolódóan kifejlesztett Hulladékradar applikáción keresztül a lakosság bejelentheti, GPS koordináták megadásával az általuk észlelt hulladék halmokat. A bejelentett információk a területileg illetékes erdőgazdálkodóhoz, önkormányzathoz, nemzeti park igazgatósághoz folyamatos időközönként megérkeznek. Az adatok segítségével helyszíni bejárás során kollégáink beazonosítják a pontos területeket. Felmérik az illegálisan elhelyezett összegyűjtendő és elszállítandó szemét mennyiségét, milyenségét majd ennek ismeretében megszervezik a hulladékmentesítési munkálatokat.

2021. március 3.-án a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének munkatársai

8 fővel megkezdték a Hulladékradar applikáción bejelentett és a saját dolgozók által észlelt illegálisan elhelyezett hulladék kupacok felszámolását - mintegy 6 km-es szakaszon a 73-as út két oldalán az út mellett és a bejárókban felhalmozott szemetet.

1 konténert (5 m3), 100 zsákot töltöttek meg

kollégáink, melyek nagy része építési törmelék, kommunális hulladék, autógumi, műanyag palack, fém doboz és háztartási hulladékból volt. Veszprém - Kádártai vendéglőtől bevezető erdei út környezetéből, pedig mintegy 1m3, főleg üveghulladékot és háztartási hulladékot szállítottak el.

Tapasztalataink alapján, sajnálatos módon az illegálisan elhelyezett hulladék újra termelődik. Útjaink mellett, erdőszéleken, kedvelt kirándulóhelyek közelében, kiépített tűzrakóinknál gyakran ér bennünket kellemetlen látvány az eldobált és felhalmozott hulladékok miatt.  Nyomasztó látványán túl a szemét, mennyiségétől és minőségétől függetlenül, minden esetben környezetkárosító. A műanyagok, a fém- vagy üveghulladékok nagyon hosszú idő alatt bomlanak le, sokszor veszélyes anyagot juttatva a természetbe, valamint a környéken élő állatok és növények szervezetébe.

Erdeinket úgy tudjuk a leghatékonyabban tisztán tartani, ha megelőzzük az elszállítandó hulladék keletkezését. Tiszta környezet nem a különböző akciók, takarító kampányok eredményeként születik. Nem is akkor, ha az erdőkezelők sokkal több pénzt és energiát fordítanak a szemétgyűjtésére. A megelőzésre kell hosszabb távon fektetnünk a hangsúlyt, hogy megelőzhessük az erdeinket fullasztó szemétáradatot. Sokan úgy gondolják, hogy az erdő mindenkié, és itt a szemét előbb-utóbb megsemmisül. Ez sajnos nem igaz. A szemét nem tűnik el magától, sőt minden esetben az erdő kezelője (az erdőgazdaság, vagy a nemzeti park, néha önkormányzat) vagy magánerdők esetén a tulajdonosa köteles elszállíttatni. Erdeinket úgy tudjuk tisztán tartani, ha egyéni szinten mi emberek, nem hagyjuk a szemetünket a természetben, közösen tehetünk környezetünkért.

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...