Rengeteg szemetet szállítottak el az erdőkből

Rengeteg szemetet szállítottak el az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a

Tisztítsuk meg az országot!

program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Az ősz folyamán az összes állami erdőgazdaság bekapcsolódott a munkába, aminek eredményeként országszerte már összesen

1100 köbméter szeméttől

szabadították meg az állami erdőket. Ennek a mennyiségnek az egyharmadát, mintegy 350 köbmétert a hulladékradaron keresztül jelentettek be a lakosok, kétharmad részt pedig az erdőgazdaságok saját munkatársai derítettek fel.

Az erdészetek tapasztalatai alapján a legtöbb esetben vegyes kommunális hulladék kerül ki az erdőterületre, de jelentős az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát is nagyobb mennyiségben találtak, csak gumiabroncsból pedig több mint 50 köbméternyit gyűjtöttek össze. Az őszi időszakban a legtöbb hulladékot a nagyobb településeket körülvevő parkerdőkből szállították el Budapest, Pécs és Sopron környékén, de a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket.

A 2020-as Tisztítsuk meg az Országot! program keretén belül, amelyben a kormány elkötelezte magát az illegális hulladékkal szennyezett területek megtisztítása mellett, a Bakonyerdő Zrt. is fontos szerepet vállalt.

Elsőként a Keszthelyi Erdészet területén történt átfogó hulladékmentesítés. A saját dolgozók és a bejelentések által fellelt illegálisan lerakott hulladékok gyűjtése, elszállítása jelenleg is folyamatban van, ezeken a területeken. Az október - november hónapokban elszállított több, mint 50 köbméter hulladék, főként építési törmelékből, veszélyes és kommunális hulladékból állt, de a települések közelében gyakori volt a kertekből kikerülő zöldhulladék is. Gumiabroncsokat, autóalkatrészeket, elektronikai eszközöket is gyakran találni az erdőkben, utak mentén, ahova gépjárművel be lehet hajtani.

A Balaton-felvidék és a Bakony térségében, több helyszínről érkezett jelentés, illegálisan elhelyezett építési-bontási törmelék, vegyes hulladék ömlesztett és zsákokban történő elhelyezéséről.  A helyszínek pontos beazonosítása, az illegális lerakók felszámolása, a hulladékmentesítési munkálatok jelenleg is zajlanak az érintett területeken.

A munka folytatásaként, az ünnepek előtt újabb takarítási akcióval készülnek az erdőgazdaságok. A további szemétszedés nemcsak az ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek. Az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért elkészítették azokat a terveket, amik alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...