Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola

Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola

Hazánk egyik legszebb, természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag térsége a Balaton-felvidék. E térség biológiai, geomorfológiai és kultúrtörténeti sokszínűségének bemutatásában jelentős szerepet kap a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola, amely 2004-ben kezdte meg a működését. Ez volt a vállalat első erdei iskolája. 2010-11-ben jelentős infrastrukturális fejlesztést végeztünk.

Célunk, a fiatal nemzedék természetes környezet iránti érdeklődésének felébresztése. Ehhez alkalmazkodva és a lehetőségeket kihasználva környezeti nevelési, erdészeti, természetvédelmi, kultúrtörténeti és kézműves programok széles választékával várjuk vendégeinket. Az erdészeti és természetvédelmi programokat erdőmérnök, mérnöktanár, erdőpedagógus, illetve kerületvezető erdész kollégáink vezetik, ami azért is fontos, mert az erdő életét és a kapcsolódó tevékenységeket hitelesen leginkább az erdőt gondozó szakember tudja bemutatni.

Az erdei iskola komplex szolgáltatást nyújt a csoportoknak:

60-65 fő részére biztosítja a szállás, étkezés, környezeti nevelés, erdei tanulás, sportolás és szabadidős tevékenységek lehetőségét.

A környezettudatos oktatást szolgálják

Az Öreg bükk tanösvény szerves részként kapcsolódik a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolához. Lehetőséget nyújt az erdei életközösség megismerésére és az erdő kincseinek tanulmányozására. Az érdeklődők 12 állomáson keresztül, tájékoztató táblák segítségével ismerhetik meg a környék növényvilágát, állatvilágát és geológiai adottságait. A tanösvényen kívül az erdei iskola udvarán meteorológiai állomás, a megújuló energiákat bemutató táblák, működő pelletkazán, napkollektor és szelektív hulladékgyűjtő is segíti a környezettudatosságra való nevelést.

Az Öreg bükk tanösvényt erdész szakvezetővel végigjárva játékosan tanulhatunk és a túrázás élményén túl új ismereteket kaphatunk az erdei életközösségről, a környék természeti adottságairól (növény- és állatvilág, geológia) és az erdész munkájáról.
A tanösvény egyénileg egész évben látogatható, időpont egyeztetést követően pedig csoportoknak szakvezetést biztosítunk.

Az erdei iskola állandó interaktív kiállítása az

„Érzékszerveinkkel az erdő“

élménytermek, melyek elkalauzolnak minket az éjszakai erdő (sötétszoba), a nappali erdő (erdei bemutató) világába, majd az erdei gyűjtemények és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatunk az erdei életközösségről.

A színvonalas oktatáshoz a csoportok rendelkezésére áll egy 40-50 fős korszerűen felszerelt nagytanterem (nagyítók, mikroszkópok, bogárnézőkék, terepi és laborvizsgálati eszközök, távcsövek, szakkönyvek, TV, DVD, projektor).
 

Az erdei iskolában széleskörű környezeti nevelési programokat kínálunk,

melyek erdészeti, természetismereti, történelmi témájúak és sokféle hagyományőrző foglalkozást is tartunk. 
Az Öreg bükk tanösvény túrákon, a természetismereti kirándulásokon felfedezhetjük a fákat, cserjéket, lágyszárúakat, a vadlesen megfigyelhetjük az erdei állatokat, megismerkedhetünk az időjárás megfigyeléssel és a megújuló energiákkal, valamint megtanulhatjuk, hogyan gyűjtsünk szelektíven. Az előadásokon madártani, méhészeti és csillagászati ismereteket szerezhetünk, a gyakorlatban megvizsgálhatjuk egy patak vízi élővilágát és megfigyelhetjük az élőlényeket mikroszkóp alatt is.

Kézművesek bevonásával lehetőség nyílik az ősi mesterségek felelevenítésére, ilyen pl.: agyagozás, nemezelés, papírmerítés, bőrművesség, gyertyaöntés, vessző-fonás, kenyérsütés. A foglalkozásokon kipróbálhatjuk az íjászatot, a légpuskás céllövészetet, a lovaskocsizást és a nagyvázsonyi kovácsműhelyben kovácsolhatunk is.
Szervezünk a Balaton-felvidék festőien szép környezetében gyalogos túrákat, valamint bemutatjuk a környék természeti, történelmi és kultúrtörténeti nevezetességeit.

A kézműves programokhoz

szabadtéri foglalkoztató kenyérsütő kemencével és egy kézműves foglalkoztató terem biztosított.

A szabadidő eltöltéséhez, a sportoláshoz és a kulturált kikapcsolódáshoz sportpályák, játszótér és tűzrakóhelyek állnak a csoportok rendelkezésére.

Szállásépületek, férőhelyek

Szállás épületeink 60-65 fő részére biztosítják a csoportok kényelmes elhelyezését.
Épületek típusa: kőházak, minden épület központi fűtéssel ellátott.
Elhelyezés: 2-3-4-6 fős (+pótágyazható) szobákban, szimpla és emeletes ágyakon

A szállóépületben (34 fő) 2-4-6 ágyas szobák, WC, fürdők, konyha, 35-40 fős étkező és az emeleten az erdei bemutató élményterem található.

A tanépületben (8 fő) két szoba és egy 15-20 fős kistanterem van kialakítva.
Az erdészház (19 fő) családias hangulatban berendezett, 3-6 ágyas szobákkal, WC-fürdő, konyha, beépített terasz-közösségi teremmel ellátott.
Erdészeti Erdei Iskolánkban nem áll módunkban háziállatot fogadni.

A „Csicsói Erdészház” története

Az erdei iskola helyszíne a túrázók körében régen „Csicsói erdészház” néven volt ismert, mivel a szomszédos falu neve Balatoncsicsó, az erdei iskola mai épületei pedig az 50-es években erdészházak voltak, erdészlakásokként funkcionáltak.
Jelenleg az erdei iskola Balatoncsicsó faluból autóval nem, csak gyalogosan megközelíthető.

A „Csicsói erdészház” elnevezés az Országos Kéktúra térképeken a mai napig él, mivel az erdei iskolába vezető erdészeti murvás út az Országos Kéktúra útvonalon halad, és a kéktúra „Csicsói erdészház” nevű bélyegzőhely az erdei iskolával szemben az út mellett található. A Monostorapáti Erdészet a túrázóknak pihenőhelyet, asztal-pad garnitúrát is kialakított a bélyegzőhelynél.

Nyitva tartás

Erdei iskolánk a négy évszakot átölelve, egész évben várja a kalandra, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit.

Az erdei iskola elhelyezkedése

A Balaton - felvidéki Erdei Iskola Veszprém megyében, a Művészetek Völgye és a Káli-medence határán, Vigántpetend és Nagyvázsony közötti erdőtömb közepén található. Veszprém-Tapolca főútvonalról Nagyvázsony, vagy Vigántpetend felôl személygépkocsival, különjáratos és menetrend szerinti autóbusszal, kerékpárral és sétaúton gyalogosan.

  1. Tapolca -> Veszprém 77-es úton Vigántpetendnél be, „Balaton-felvidéki Erdei Iskola tábla” mutatja, hogy elfordulni jobbra, keresztülmenni Vigántpetenden, majd a szerpentinen fel, és ahogy a tábla mutatja, jobbra bekanyarodni az erdészeti feltáróúton, kb. 2 km múlva erdei iskolába megérkezés.
  2. Veszprém -> Tapolca 77-es úton Nagyvázsonynál a MOL kút után „Balaton-felvidéki Erdei Iskola tábla”, hogy balra bekanyarodni, keresztülmenni Nagyvázsonyon, Nemesleányfalu táblát elhagyni, Igásló Központ előtt elhaladni tovább, majd ahogy az „erdei iskola tábla” mutatja, balra bekanyarodni az erdészeti feltáróúton, kb. 2 km múlva erdei iskolába megérkezés.
  3. Nagyvázsonyig vagy Vigántpetendig menetrendszerinti járattal érkezők, a vigántpetendi buszmegállótól az S betűvel kijelölt erdei iskola sétaúton keresztül, ami a templom mellett visz felfelé az erdőn át, kb.1/2-1 órás gyalogtúrával érkezhetnek az erdei iskolához.

Elérhetőség:

Iroda címe: Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészet
8296 Monostorapáti, Petőfi Sándor u. 34.

Foglalással kapcsolatos ügyintézés:
Mozdény Melinda adminisztráció
+36 30/685-3148

Helyszíni ügyintézés: Illés Gergely, Erdei iskola vezető
+36 30/246-2979

E-mail: bfei@bakonyerdo.hu
NTAK regisztrációs szám: UD19013641

Kategória: 

Címkék: 

 x

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...