Pedagógusok és erdészek találkozója

Pedagógusok és erdészek találkozója

Erdészeti erdei iskolák regionális nyílt napjával vette kezdetét a XXVI. Erdők Hete rendezvénysorozat

A Bakonyerdő Zrt. Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolája 2022. szeptember 30-án adott otthont a Dunántúli Erdészeti Erdei Iskolák Regionális Találkozójának. Az esemény egyben az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált XXVI. Erdők Hete rendezvénysorozat megnyitója is volt. Minden évben ősszel, az év negyvenedik hetén kerül megrendezésre hazánkban az egész társadalmat megszólító ERDŐK HETE programsorozat, melynek keretében az erdészek országszerte közel száz tematikus programmal várják az erdők iránt érdeklődőket.

Idén október 3. és 9. között zajlik az 1997-ben útjára indított Erdők Hete rendezvénysorozat, melynek témája a

„A magyarországi erdőgazdálkodás fenntarthatósága”.

A kezdeményezés célja, hogy erdeinket, a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek értő módon mutassák be a nagyközönség számára. Az egyes programok elsősorban az erdészeti erdei iskolák hálózatára és oktatási programjára, módszertanára épülnek.

A Dunántúli Erdészeti Erdei Iskolák kiegészülve a Gyenesdiáson található Festetics Imre Élményközponttal és a Nyírerdő Zrt. erdei iskolás szakembereivel, a nyitórendezvényen közel 50 pedagógus részére mutatták be erdei iskolás foglalkozásaikat, programkínálatukat. Tartalmas és hasznos találkozások, beszélgetések, eszmecserék töltötték ki a gazdag programokkal tarkított őszi napot. Erdészeti, erdőpedagógiai, módszertani és népművészeti tematikát érintve nyertek betekintést a résztvevők a házigazda Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola életébe. Erdész szakemberek által vezetett erdőpedagógia foglalkozás, valamint tanösvénytúra keretein belül ismerkedhettek az erdészek munkájával és az erdők élővilágával.

A megnyitó során Varga László vezérigazgató kiemelte, az idei XXVI. Erdők Hete, mely a magyarországi erdőgazdálkodás fenntarthatóságára hívja fel a figyelmet, aktualizálva a 25 évvel ezelőtti gondolatokat, mely szerint

az erdész az erdő gazdája,

aki munkája során gondoskodik a rábízott erdővagyon szakszerű használatáról, gazdasági hasznosításáról, védelméről és mennyiségi gyarapításáról, minőségi javításáról. A fenntarthatóság fogalomköre fejlődést jelent, és nem csak növekedést. A fejlődés minőségbeli javulást jelent, míg a növekedés mennyiségbeli bővülést. Úgy kell ma élnünk, hogy a jövő elől ne vegyük el ennek a lehetőségét. Ennek érdekében elsősorban a természeti erőforrásainkat kell a megújulásuk mértékén használni, a környezeti problémákat pedig úgy kezelni, hogy azok okait szüntetjük meg. A felelősség környezetünkért, az erdőért nem vitatható. Jövőnk szempontjából nem elhanyagolható, hogy miként viszonyulunk hozzá. Az erdő erdész nélkül, akárcsak az iskola pedagógus nélkül elképzelhetetlen.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára hozzátette, hogy a magyar társadalom erdők iránt tanúsított elkötelezett érdeklődése lehetőséget nyújt arra, hogy az erdőpedagógiai módszerek alkalmazásával az erdei életközösséggel kapcsolatos legfontosabb ismereteket is átadhassuk. Az állami- és magán erdőgazdálkodók által működtettet,

34 minősített erdészeti erdei iskola

is most ennek szellemében szólítja meg a felnövekvő és már felnőtt generációt egyaránt. Ennek ünnepe az idei Erdők Hete is, melynek keretében a hazai fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatos ismereteit bővítheti minden érdeklődő.

Az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke, Nagy Frigyes Vince személyes élményét mesélve hívta fel a figyelmet arra, hogy az erdei iskolákban tevékenykedő, az erdeinkért dolgozó erdész szakemberek az erdőpedagógiai foglalkozások során

példaként és hiteles forrásként állnak a gyermekeink előtt.

Október első hetén országszerte számos, szervezett, különböző terepi erdei program, vezetett túra, erdőpedagógiai foglalkozás, előadás várja az érdeklődőket. Az erdő gondozásán, fenntartásán, gyarapításán és védelmén dolgozó erdész szakemberek vezetésével ismerhetik meg a fenntartható erdőgazdálkodás témakörét. A programokhoz kapcsolódó részletek megtekinthetőek a https://erdokhete.hu oldalon.

Térkép: 

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...