Tartalmas szakmai programok

Tartalmas szakmai programok

A Bakonyi és Balaton-felvidéki erdőkben

Az Országos Erdészeti Egyesület 153. Vándorgyűlésének második napján június 16-a pénteken több, mint 700 erdész szakember a házigazda Bakonyerdő Zrt. kollégáinak kíséretében bepillantást nyert az erdőgazdaság szerteágazó gazdálkodási és gazdasági gyakorlatába, közjóléti tevékenységébe.  

A június közepi, ma már Kárpát-medencei léptékű rendezvény programjainak kialakításakor, a házigazda Bakonyerdő Zrt. célja volt, hogy színvonalas szakmai programok betekintést nyújtsanak az ország leglátogatottabb vidékének, a Bakonyi és Balaton-felvidéki erdők kezelésébe.

Tizenegy szakmai, kulturális és gasztronómiai elemekben is bővelkedő szakmai bemutató során a résztvevők megismerkedtek a térség természeti és kultúrtörténeti értékeivel az erdőgazdálkodás és természetvédelem közös célkitűzéseivel.  A múlt felidézésével együtt a Bakonyerdő Zrt. gazdálkodásának, térségi szerepvállalásának eredményeit és aktuális feladatait is kiemelték a szakemberek.

Köszönjük, hogy a résztvevők megtiszteltek bennünket részvételükkel és bízunk benne, hogy élményekkel, új ismeretekkel gazdagodtak a szakmai programok során.

 

1. Pápa városa és az Eszterházyak öröksége

A Pápara érkező program során a résztvevők  a Franciavágási Fűrészáru Gyár működésével és Pápa város nevezetességeivel ismerkedtek. Időutazásra indultak a gyönyörűen felújított Esterházy-kastélyba, és ellátogattak a Hagyományok Hegye Történelmi, Néprajzi, és Természetismereti Központba.

 

2. Természeti erőforrások a Bakonyban, változatosság föld alatt és föld fölött

A Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekvő Bakonyszentlászlói Erdészet két meghatározó, a hegyvidéki és síkvidéki arculatot egyaránt felvillantó helyszínét mutatták be. Az országos látogatottságú, vadregényes Cuha-patak völgyét és a Fenyőfő és Bakonyszentlászló között húzódó homokvidéket, ahol a Fenyőfői Ősfenyves is található. Kovacsics Árpád bányamérnök mesélt a bauxitbányászat térségi jelentőségéről és térfoglalásáról.

 

3. Élet a Bakony szívében

A Bakony szívében a Bakonybéli Erdészet kalauzolásában Magas-Bakony bükk és tölgy gazdálkodásán túl az ott élő szerzetesek életébe is bepillantást nyerhettek a résztvevők.  Bakonyi betyártámadás elhárítása után a lassan 100 éves múlttal rendelkező Farkasgyepűi kísérleti erdő és a több, mint 70 éves Forrasztókői egzótakert szintén tartalmas programot kínált.

 

4. Erdőgazdálkodás a Magas-Bakonyban – elődeink hagyatéka

A Farkasgyepű Erdészet vadgazdálkodási tevékenységét, a gímszarvas fogcsiszolatán alapuló kormeghatározást, a muflonok GPS nyomkövetővel végzett kutatás aktuális eredményeit és a vadföldgazdálkodás innovációit, ikonikus helyen Hubertlakon ismertették a Bakonyerdő kollégái, miután 85 millió évet utaztak vissza a múltba, a dinoszauruszok világába, Iharkúton Dr. Ősi Attila paleontológus, az ELTE Őslénytani Tanszékvezetőjének segítségével.

 

6. Újjászületés a vörösiszap-katasztrófa után

A Devecseri Erdészet területére is elkalauzolták az erdész szakembereket, ahol a – vörösiszap-katasztrófával sújtott területen létesített – erdőtelepítéseket, a telepítésben végzett növényvédőszer-kísérlet eredményeit láthatták, továbbá drónos bemutatóra is sor került.  A devecseri Újjászületés Ökomenikus Kápolnát érintve Sárosfőn a haltenyésztés, a hidegágyas csemetetermesztés és a 2023-ban indult csemete termelési kísérletek kerültek sorra.

 

7. A Somló és térsége természeti, kulturális és gasztronómiai értékei

A Somló lábánál fekvő Erdődy kastély parkjába, roncsolás mentes favizsgálati módszerek kerültek előtérbe. Ezt követően a résztvevők próbára tehették fizikai állóképességüket a Somló (431 m) megmászásával, mely során megismerkedtek a tanúhegy különleges tájhasználatával, természeti kincseivel, kulturális örökségével, belekóstolhattak a méltán híres somlói borokba, és megízlelhetik a környék kézműves termékeit.

 

8-9. Festetics örökség – a Keszthely környéki erdők bemutatása - Keszthely térsége és a Balaton

A szakmai látnivalók és a kulturális élmények sorából a Balaton-felvidéki erdők és a Balaton sem maradhatott el. A Keszthelyi Erdészet két nagyon különböző adottságú területét fedezték fel. A Keszthelyi-hegység déli peremén balatoni panoráma mellett a fekete fenyvesek kialakulásának történetével, és pusztulásukkal, valamint a fenyő után természetesen kialakuló állományokkal ismerkedtek. A Tátika környéki és a térség tölgyeseiben az erdők múltjáról, természetes úton történő felújításukról, pozitív szemléletű, faegyedre koncentráló nevelésről beszélgettek a kollégák. Öt földrész trófeáit csodálhatták meg a Vadászati kiállításon Keszthelyen, majd a Festetics Imre Élményközpontban merítkeztek a helyi kultúrában és gasztronómiában. A nap második felében hajóra szálltak és a Balatoni Halgazdasági Zrt. halászati tevékenységével ismerkedtek.

 

10. Balaton-parti erdőkezelés

A Balaton-felvidéki erdőgazdálkodás szépségeit és nehézségei is előtérbe kerültek. A csodás balatoni panorámát a tihanyi Őrtorony kilátóból fedezték fel, majd a Balatonfüredi Erdészet területén a Nosztoriban az erdészet számára nagy kihívást jelentő szélsőséges termőhelyi viszonyokról, fenyőpusztulásról – átalakításról és a Balaton-parti erdők nagy mértékű látogatottságáról is szó esett, a program balatoni hajózással zárult. 

 

11. Magonctól a parkettáig

A Balatonfüredi Erdészet nyugati: Agár-tetői erdőgondnokságában megtekintettek egy különleges magyar tölgy állományt, az ERTI munkatársa Cseke Klára vezetésével. A helyi csergazdálkodást – cseresek felújítását és ezek természetvédelmi vonatkozásairól a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa Vókó László mesélt. A bakonyszentjakabi Pálos kolostorrom látogatása után a BEFAG Parkett Kft. működése, termékpalettája került bemutatásra.

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...