Konferencia az erdőkről

Konferencia az erdőkről

Középpontban a klímaváltozás és az erdők egészsége

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és Erdészeti Tudományos Intézete 2022. február 10- én Erdészeti Tudományos Konferenciát szervez, melyhez a Bakonyerdő Zrt. is hozzájárult, aranyfokozatú támogatóként.

A konferencia középpontjában az erdők fenntartható kezelése és a klímaváltozás hatásaira adható tudományos válaszok, kutatási eredmények állnak. Az eseményt immár hagyományosan az első erdészeti tanóra évfordulóján rendezik, amelyet 1809-ben Selmecbányán tartottak. A konferencia szervezetéséhez a Bakonyerdő Zrt. aranyfokozatú támogatóként

A klímaváltozás olyan kihívás, amely hosszú távon alkalmazható és tudományosan megalapozott válaszokat kíván minden érintettől. Az erdész hivatás, amely lényegében, hagyományában és alapküldetésében hordozza a

21. század legfontosabb fogalmát, a fenntarthatóságot,

nem maradhat adós ezekkel a válaszokkal: a Soproni Egyetem február 10- ei konferenciáján ezt vitatják meg a lehető legtöbb nézőpontból.

A plenáris előadások korunk alapvető és aktuális kihívásaira és a digitalizáció nyújtotta lehetőségeire fókuszálnak: mit jelent a „klímasemlegesség”, milyenek az összesített elvárások hazánkban az erdőkkel szemben, hogyan biztosíthatjuk a jövő̋ erdeinek egészségét és milyen gyakorlati válaszok adhatók a klímaváltozás okozta negatív hatásokra. Olyan alapvető téma is napirendre kerül, mint az, hogy mit vár a szakmapolitika és a gyakorlat a kutatástól, de a fenntarthatóságot középpontba állító konferencia megkerülhetetlen témája a

„Zöld Egyetem”

koncepciója, amelynek megvalósításáról a Soproni Egyetem példáján keresztül kaphatunk képet.

A plenáris előadásokat az erdészeti és a faipari ágazat számos területét átfogó nyolc szekcióülés követi. 15, illetve 5 perces előadásokban mutatják be a friss kutatási eredményeket a klímaváltozás, erdőgazdálkodás, erdőleltározás- és leírás, erdővédelem, környezetvédelem, környezeti nevelés, geomatika, műszaki, ökonómiai és informatikai kérdések, ökológia, természetvédelem, valamint vadgazdálkodás területéről.

A konferencia hibrid – jelenléti és MS Teams online – módon zajlik, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet az online részvételre 2022. február 4-ig lehet megtenni.

Jelentkezni résztvevőként az alábbi linkre kattintva lehet.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkNWPVLgAMpXHBBA30rf3Lz_4yKcXKLO7_9mbipSGJlHy4mg/viewform

A tervek szerint a Soproni Egyetem a konferenciát követően lektorált kiadvány jelentet meg, amelyben az előadók részletesen kifejthetik az általuk ismertetett témákat. A konferencián való részvétel a jogosult erdészeti szakszemélyzet számára akkreditált továbbképzésnek számít.

A konferencia védnöke Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár.

A járványhelyzet miatt jelenléti formában a szervezők csak azokat tudják fogadni a helyszínen, akik érvényes oltási igazolvánnyal rendelkeznek. Ez lehet a magyar vagy az európai igazolás, és bemutatható fizikai adathordozón vagy mobil eszközön is.

Letölthető dokumentumok: 

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...