BEFAG Parkettagyár

Természetesen fából

BEFAG Parkettagyár

A kiváló minőségű és hatékony gyártás, a piacképes és keresett termék előállítása érdekében elengedhetetlen a technológiai fejlesztés. Ezt szem előtt tartva folyamatos a beruházás a BEFAG Parkettagyárunkban. Minden fejlesztésünk az akkor ismert legmodernebb elvek szerint készült. Ennek köszönhetően több esetben elsőként rukkoltunk elő az országban újdonságnak számító (Pan-Loc záródású, antibakteriális felületkezelésű) parkettával. A minőséget magas szinten tartjuk, amivel megalapoztuk piaci sikereinket. Erőfeszítéseink nem maradtak visszhang nélkül: a BEFAG parketta Magyar Termék Nagydíjat kapott.

Nehéz és kockázatos lépést tettek elődeink azzal, hogy 1976-ban elindították a parkettagyártást Zalahalápon. Olyan, magas színvonalú termelési kultúrát honosítottak meg az üzemben, amit nem volt elég elsajátítani, hanem megkövetelte a folyamatos fejlődést, fejlesztést. A kezdetekkor alkalmazott technológia már a 80-as évek végére elavulttá, versenyképtelenné vált.

Társaságunk vezetése mindezt felismerve egy új gyár építése mellett döntött. Az akkor ismert legmodernebb technológiai elveknek megfelelő üzem 1990-ben kezdett működni. A gazdasági rendszerváltás új – immár nem csak hazai, hanem egyre több külföldi – versenytársat hozott, amelyek úgyszintén a kor elvárásainak megfelelő termékeket tudtak előállítani.

A piaci verseny és a fokozódó minőségi elvárások következtében Zalahalápon ismét új kihívásokkal szembesültünk. A BEFAG parketta piaci helyzetének stabilizálása érdekében további technológiai korszerűsítés mellett döntöttünk. 1998-2002 között a készparketta fedőréteg gyártását modernizáltuk, amivel teljes egészében felváltottuk az eredetileg telepített technológiát. Ebben az időszakban további gépeket, berendezéseket vásároltunk, beruházásaink a minőségi előrelépés érdekében történtek.

A 2004. év végén kezdődött újabb modernizációs program eredményeként már a hagyományos termékszerkezetünk is megváltozott. A termelés korszerűsítésének, a versenyképesség megőrzésének, illetve javításának érdekében megvásároltuk az európai piacokon egyre jobban hódító, mechanikusan önzáródó parketta profilok egyikének a gyártási jogát a piacvezető, svéd Välinge Innovation AB cégtől.

2005 tavaszán, az országban elsőként kezdtük meg a PanLoc rendszerű, önzáró készparketta gyártását. A versenyképesség fokozása érdekében még ebben az évben új felületkezelő technológiát adtunk át, ami további minőségjavulást eredményezett. A felületkezelő gépsor biztonságos működéséhez új lakkfelhordó gépeket szereztünk be, valamint üzembe állítottunk egy köztes lakkcsiszolót, melyekkel tovább javult a parketta minősége. E beruházás lehetővé tette, hogy akár már hét rétegben kerüljön felületkezelő anyag a késztermékre.

A piaci igényeknek megfelelően a termelésből egyre nagyobb volument kapott a PanLoc parketta, miközben a hagyományos termékeinktől (létezik a csaphornyos zárodású, ami nem öszekeverendő a régi csaphornyossal, valamint továbbra is van osztott és osztatlan) sem kívántunk megválni.

A régi fűrészüzem átalakításával 2008-ban adtunk át egy minden igényt kielégítő készáru raktárat. Még ebben az évben megvásároltunk egy hasító körfűrészt, ami vékony öt lamella egyidejű termelékeny gyártására alkalmas. Ezzel egyidőben a gyalult fedőréteg rakatolására automata robotot építettünk be. 2008-2009-ben a gyár összes anyagmozgató gépét újakra cseréltük.

Valljuk, a piaci követelményeknek való megfelelés érdekében a technológia folyamatos fejlesztése, az állandó megújulás elengedhetetlen. Ennek megfelelően 2010-ben újabb nagyszabású beruházás sorozat kezdődött. 2011-ben adtunk át három új Hildebrand rendszerű szárító kamrát, amivel nem csak a szárító kapacitás bővült, hanem a szárítás minősége is javult. Az év végén egy komplett felület előkészítő és felületkezelő gépsort állítottunk üzembe. Az új gépsor üzembe helyezésével lehetővé vált a különböző felületrendszerek alkalmazása (mint például zárt lakkozott, nyitott lakkozott, olajos, olajhatású, színezett, pácolt, strukturált, meszezett), mellyel a piacon felmerülő szinte összes igényt ki tudjuk elégíteni. A soron csaknem 100 méter hosszon halad a parketta, mire elnyeri végső felületét. A felrakást és leszedést egy-egy automata robot végzi.

Az innovációt tartalmazó fejlesztéseink eredményeképpen az antibakteriális bevonatrendszerrel készülő parkettánk 2011-ben megkapta a Magyar Termék Nagydíjat. Ezt a megoldást ma már minden lakkozott termékünknél alkalmazzuk.

A díj, ami munkánk elismerésének záloga, nem tett kényelmessé bennünket. Ellenkezőleg! Arra sarkall, hogy az általunk vállalt úton haladva további korszerűsítéseket tegyünk a hatékony és magas minőségű termelés érdekében, amivel ismertebbé tudjuk tenni a BEFAG parketta márkanevet a piacon.

A technológiai átrendezést és ésszerűsítést követően a végmegmunkáló gépsorunkat áthelyeztük egy tágasabb, minden igényt kielégítő infrastruktúrával ellátott csarnokrészbe, elősegítve ezzel is a minőség és termelékenység növelését. Eközben épületeink nagy részét kívülbelül felújítottuk, és elkészült az új bemutatótermünk is, amit a BEFAG Parkettagyárban, Zalahalápon hoztunk létre.

Munkánk eredményeként a BEFAG márkanév Európa-szerte sok szakkereskedő, építő és építtető, valamint lakástulajdonos számára jelenti a tetszetős és megbízható minőségű készparkettát. A korszerű és folyton megújuló termékválaszték, a kiváló használati érték, a környezet tisztelete és védelme mellett, messzemenőkig elkötelezettek vagyunk vásárlóink igényei iránt. Akár olyan különlegességek legyártására is képesek vagyunk, mint a felületkezelt kasmír, vagy igényelt egyedi színű termék.

Távlati terveinkben szerepel a fedôréteg sorunk átrendezése, korszerûsítése, a préstechnológiánk teljes megújítása. Mindezek eredményeképpen termelékenyebben, akár új méretû termék elôállítására is képesek leszünk a további vevôi igények kielégítése érdekében. A BEFAG Parketta, mint márkanév kötelez bennünket, a jó hírnév öregbítésére.

Kategória: 

Címkék: 

BEFAG Parketta, AkciókHírek

Új fedőréteg gyártósort avattunk
Új fedőréteg gyártósort avattunk

2018. március 7-én került sor parkettagyárunk legújabb beruházásának, az új fedőréteg gyártósornak ünnepélyes átadására. A parkettagyár 1976-ban létesült, így már több, mint 40 éve van jelen a piacon. A BEFAG márkanéven forgalmazott készparketta magas minőségű, keresett és elismert termék, ugyanakkor a piacon maradás, az elismertség megtartása folyamatos fejlesztést igényel.

Születésnapot ünnepeltünk Zalahalápon
Születésnapot ünnepeltünk Zalahalápon

A BEFAG Parkettagyár a 40 éves születésnapját család napi rendezvény keretében ünnepelte meg 2016. szeptember 17-én, szombaton. A gyár dolgozói és családtagjai kaptak meghívást a rendezvényre.

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...