10+1 tipp! A tűzifa vásárlási kisokos

10+1 tipp! A tűzifa vásárlási kisokos

Március végén, április elején a vegetációs idő beindulásával, a legtöbb erdőterületen befejeződött a fakitermelés. A tél végéig tartó ciklusban a Bakonyerdő Zrt. felkészült, az időszaknak megfelelő mennyiségű tűzifakészlettel rendelkeznek és társaságunk elsődleges célja a lakossági igények folyamatos, zökkenőmentes kielégítése.

Most érdemes beszerezni a téli tüzelőt! Gondoskodjon előre otthona melegéről már online is.

Válassza a Bakonyerdő Zrt-t, a megbízható partnert.

Összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, mire érdemes odafigyelni mikor téli tüzelőt vásárlunk.

  1. Fontos! Az állami erdőgazdaságoknál köbméterben történik az elszámolás, nem pedig súly alapján, ami nedves fa esetében sokkal nagyobb értéket mutat.
  2. Vastag tűzifából az 1 méter hosszú, 1 méter széles és 1,7 méter magas (1x1x1,7m) befoglaló méretű sarang egyezik meg 1 köbméterrel. 
  3. Tömegre történő vásárlás esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy a tűzifa tömegét nagymértékben befolyásolja annak fafaja, nedvességtartalma és egészségi állapota is. A frissen kivágott, azaz nedvesfa és a jól kiszáradt, úgynevezett légszárazfa tömege között akár 25 % különbség is lehet.
  4. Az Erdőgazdaságtól származó tűzifa egyben garancia arra is, hogy a vásárló valóban a kifizetett mennyiséget kapja készhez.
  5. Tűzifának elsősorban az egészséges faanyag és a kemény lombos fafajok (tölgy, cser, akác, bükk, gyertyán, juhar, kőris) alkalmasak.
  6. Az Erdőgazdaságok minden esetben számlával és szállítójeggyel igazolják, hogy legálisan kitermelt fát vásárol a vevő.
  7. Ez azt jelenti, hogy a faanyag fenntartható gazdálkodásból származik, ahol minden fa utánpótlása biztosított.
  8. Most a legjobb beszerezni a téli tüzelőt! A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, ezért érdemes már tavasszal megvásárolni az őszi, vagy inkább a következő évi tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni. A kiszáradt fának sokkal jobb lesz a fűtőértéke, így a költségek akár 30%-t is meg lehet sporólni.
  9. Akinek rendelkezésére áll elegendő anyagi forrás és otthona udvarán is elfér több évre elegendő tüzelő, annak érdemes már legalább 1-2 évvel korábban megvenni a tűzifát.
  10. Javasolt minél előbb feldarabolni és hasogatni a fát, majd azt jól szellőző, de fedett helyen tárolni, a száradással ugyanis növeljük a tűzrevaló fűtőértékét.

+1 Vásároljon tűzifát okosan! Biztos és megbízható forrásból!

Erdészeteink pénztáraiban meghatározott nyitvatartási rendben, a járványügyi előírásokat betartva fogadják a vevőket. PÉNZTÁRAINK NYITVATARTÁSA A VESZÉLYHELYZETBEN,

Akcióinkról, kedvezményeinkről, tűzifa vásárlással kapcsolatos információkról részletesebben ezen a linken tájékozódhat.

Emellett a tűzifa vásárlással kapcsolatban sok hasznos információ talál a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi oldalon.

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...