Szociális tűzifa Bakonyi erdőkből

Szociális tűzifa Bakonyi erdőkből

Erdőgazdaságunk is fontos szerepet vállalt a kormányzati szociálistűzifa-program nyertes önkormányzatainak kiszolgálásában. A társaságunktól származó fából

140 településen, több száz család részére sikerült biztosítani a tűzifát.

A Bakonyerdő Zrt. február közepéig, több mint 140 település számára biztosította az igényelt szociális tűzifa mennyiségét. 105 Veszprém megyei önkormányzattal 4464 köbméter keménylomb és 39 köbméter lágylomb tűzifára kötött szerződést. Volt olyan önkormányzat, amely csaknem 400 köbméter tüzelőt vásárolt. Emellett Társaságunk több – a működési területére eső - Zala és Győr-Moson-Sopron megyei településen is biztosította a szociális tűzifát. Az igényeket cser, bükk, gyertyán, tölgy, kőris, juhar, éger, hárs fafajokból tudtuk kiszolgálni.

Az igényelt tűzifamennyiség 84 %-t még tavalyi évben, a fennmaradó 16 %-t február végéig leszállítottuk. Már nyáron elkezdtük a készletezést, így szárazabb tűzifát tudtunk eljuttatni az Önkormányzatok részére.

A program sikeres lebonyolítása az állami erdőgazdaságok számára egyrészt feladatot és együttműködési lehetőséget is jelent az önkormányzatokkal. Másrészt értékesítési lehetőséget ad nekik, hiszen a pályázat kedvezményezettjei számára szigorú előírás, hogy a megvásárolt, tüzelésre szánt faanyag csak a jogszerűen bejegyzett erdőgazdálkodóktól származhat.

A 2011-ben indított szociálistűzifa-program azt a célt szolgálja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz jussanak, így csökkenjen a háztartások tüzelőanyag-költsége. Az ötezer főnél kisebb lakosságszámú települések önkormányzatai pályázhattak a programon belül szociális célú tűzifa- vagy barnakőszén vásárlására. A 2020/2021-es szezonra összesen ötmilliárd forintot bocsátottak rendelkezésére, a Belügyminisztérium minden érvényes pályázatot elfogadott,

országszerte mintegy 2329 településen jutottak ingyenes tüzelőanyaghoz a rászorulók.

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...