Folytatódnak az erdőtelepítések

Folytatódnak az erdőtelepítések

Folytatódnak az erdőtelepítések a Bakonyerdő Zrt-nél - 5,5 tonna makk és több, mint 150.000 csemete

A Bakony, a Balaton-felvidék erdeiben gazdálkodó Bakonyerdő Zrt.-nél jelenleg is folynak az erdőtelepítési, erdősítési munkálatok. Csatlakozva az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához, a 2019/2020-as erdősítési szezonban összesen 34 hektár területen hozott létre új erdőt. Pápasalamon, Berhida, Bakonyszűcs és Porva községhatárokban több, mint 5,5 tonna makkot vetett el és közel 150 ezer csemetét ültetett, növelve ezzel Veszprém megye és az ország erdősültségét.

Szakembereik az erdők tervezése és kivitelezése során kiemelt figyelmet fordítottak a termőhelynek megfelelő és várhatóan a klímaváltozás hatásaihoz is legjobban alkalmazkodó fafajok kiválasztására, elegyes állományok létrehozására. A termőhelyi viszonyokhoz igazodva az erdőrészletek őshonos, lombos fafajokkal kerültek kialakításra, kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy csemete elültetésével és csertölgy makkvetéssel, amelyhez elegyfafajként hegyi és korai juhar, madárcseresznye és kislevelű hárs csemeték társultak.

Az Agrárminisztérium több fásítást ösztönző programot is indított az elmúlt évben, melyekhez Bakonyerdő Zrt. is csatlakozott, a program több elemében is szerepet vállal. Az erdőtelepítési tervek készítésétől kezdve a gyakorlati megvalósításig. Közreműködik az erdőtelepítésben gondolkodó gazdák telepítési terveinek elkészítésében, az erdőtelepítési pályázatot elnyert földtulajdonosok, magánszemélyek, önkormányzatok támogatásában, vállalkozóként is részt kíván venni a telepítések előkészítésében, kivitelezésben, hiszen ehhez megvan a szakemberbázisa.

Jelenleg az erdőgazdálkodás az egyetlen hazai ágazat, amely szénelnyelő. A magyar erdők évente 4-5 millió tonna CO2 egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8%-át ellensúlyozza. Ezért az erdők minőségének, természetességének fenntartása, javítása és területük gyarapítása egyaránt fontos elemét képezi a kormányzat Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének. Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált.

Média: 

Makkvetés Bakonyszűcs határában

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...