Fokozott erdővédelmi szolgálat

Fokozott erdővédelmi szolgálat

Erdőterületek lettek tűz áldozatai a Keszthelyi-hegységben.

A gondatlanságból vagy éppen szándékosságból elkövetett emberi cselekedetek következtében tűz ütött ki a Keszthelyi Erdészet területén Balatongyörök és Vállus térségében, az elmúlt napokban.

Szerencsére a tűzoltók, önkéntesek, erdész kollégáink gyors együttműködésének köszönhetően a lángokat sikerült megfékezni. A Balatongyöröki oltást nagyban nehezítette a terület rossz megközelíthetősége és az erős szél. Az oltást követő napokban kollégáink többszöri helyszínellenőrzés során kézi eszközökkel, vízzel a még izzó részeket oltották.

A Vállusi tűzeset kapcsán sajnos a szándékosság sem zárható ki, hiszen az út mellett található rakodón tárolt faanyag kapott lángokra. Szerencsére a tűzesetet szintén sikerült megfékezni a tűzoltók segítségével és nem terjed át a szomszédos erdőállományra.
Köszönjük a Kígyósvölgyi Vt. munkatársának segítségét.

Tisztelettel kérjük az Erdőjárókat, hogy vigyázzunk közösen erdeinkre, kérjük fokozott figyelemmel és felelősséggel kiránduljanak.

Hetek, hónapok óta tartó szárazság következtében az erdő talaján levő avar, egyéb elhalt növényi részek, illetve kisebb méretű cserjék pillatantok alatt lángra kaphatnak egy kisebb szikrától, izzó parázstól. Ezek nagy intenzitású égés esetén koronatűzzé fejlődhetnek. Az erdei tüzek során nem csak a faállomány, hanem a teljes erdei életközösség veszélyeztetett. Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben!
 

A kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos tüzet rakni!

Hazánkban, az erdőtüzek 99%-a emberi gondatlanság vagy szándékosság következménye. Kollégáink az elkövetkezendő hetekben fokozott erdővédelmi szolgálatot látnak el. Folyamatosan ellenőrzik a kiemelten tűzveszélyes területeket.

Kérjük, ha tüzet lát, azonnal hívja az ingyenes 112-es számot! Minden perc számít, életet menthet és sok hektár erdőt segíthet megvédeni.

Alábbi erdészeti térképünkön megtekintheti, hogy melyek a Bakonyerdő Zrt. KIEMELTEN tűzveszélyes területei.

Kategória: 

Erdészeti térkép: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...