Élőhelyvédelem a Tihanyi Őrtorony kilátónál

Élőhelyvédelem a Tihanyi Őrtorony kilátónál

2016-ban a tihanyi Apáti-hegyen megépült Őrtorony kilátó rövid időn belül a természetjárás mellett egyéb kedvelt kirándulási célpont lett. A turisztikai programkínálat bővítése, egyedülálló panoráma a Balaton-felvidék, a Balaton, a Külső-tó, a Belső-tó, a település belterületének, a tihanyi hegyvonulat látványával. A kilátó megépítésének egyik kiemelt szempontja volt, a közelben fellelhető kilátósziklák tehermentesítése a fokozott látogatottságtól és taposástól, miközben a Belső-tó élővilágának megfigyelési lehetősége bővült.

A kilátó mellett elterülő tisztáson számos jelöletlen ösvény, ezáltal

jelentős taposási kár jelent meg

annak következtében, hogy a látogatók egy része a figyelmeztetések ellenére nem a kijelölt utakon közelítette meg az objektumot. A Kilátó közvetlen környezetében az értékes sziklagyep, illetve a Külső-tó feletti sziklaperem taposási kártól való védelme érdekében, a jelentős kirándulóforgalom okozta károkozások visszaszorítása szükségessé tette a gyalogos forgalom tudatos irányítását.

A Bakonyerdő Zrt. szerepet kíván vállalni ezen hatások mérséklésében, kiváltásában. Ennek első lépéseként megbízást adott a térséget részletesen elemző Közjóléti létesítési (fejlesztési) terv elkészítésére.  A közös terepi bejárás után a tervben megfogalmazott fejlesztési javaslatok a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, a Sajkodért Egyesülettel, az Önkormányzattal egyetértésben és az illetékes hatóságok jóváhagyása mellett valósultak meg.

A tervdokumentáció egyrészt az erdőtervezett területeket érintően a használt gyalogos nyomvonalakon, a mozgást könnyítő és szabályozó közjóléti berendezések és tevékenységek, a kilátó környezetében a gyalogos forgalom terelését szolgáló műszaki megoldások, a kilátóban az információadást biztosító táblák meghatározását tartalmazza. A tervnek megfelelően elkészültek a kilátó körül elhelyezkedő terelőkerítések, kialakításra került a megközelítést segítő erdei falépcső, a sajkodi Mályva utca irányából történő gyalogos forgalom által kitaposott jelzés nélküli út lezárása, az utat keresztező kerítés emelésével megvalósult.

Jelenleg a kilátó a 71. sz. főút és a Tihanyba bevezető közút csatlakozásában kialakított parkolóból induló jelölt útvonalon közelíthető meg. A jelzés az Őrtorony kilátót érintve egészen a Levendulaházig tart. A sárga jelzésű turistaútról ágazik le a sárga háromszög jelzésű turistaútvonal, amely közvetlenül eléri a kilátót, majd becsatlakozik a Csúcs-hegyre felvezető zöld háromszög jelzésű turistaútba. Tihanyból induló zöld T jelzéssel jelölt, csak gyalogosan bejárható Lóczy Lajos tanösvényen szintén ellátogathatnak a kilátóba.

A természeti értékek megóvása, a kirándulóhely szépségének, épségének megőrzése csak együttes összefogással valósítható meg!

Kérjük a természetjárókat, az erdő egyéb látogatóit, a Tihanyi félszigeten kirándulókat, hogy az Őrtorony kilátó megközelítésére a kijelölt útvonalak használják, a megszokott navigációs alkalmazások által felkínált megközelítéseket ne vegyék figyelembe! Kérjük a behajtást, megközelítést tiltó táblákat ne hagyják figyelmen kívül, mert Sajkod településrész felől a Kilátót nem lehet megközelíteni, a szűk utcákon a gépjármű közlekedés nehézkes, a parkolás nem lehetséges!

Védjük együtt természeti értékeinket!

Térkép: 

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...