Tavaszi nagytakarítás Balatonfüreden

Tavaszi nagytakarítás Balatonfüreden

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) tavaszi nagytakarításra hívta a kirándulókat, erődjárókat. A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciót március 21-én az Erdők Nemzetközi Napján indították, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tartott.

A kampány kettős céllal indult. A szervezők célja, hogy szemétszedő túrákon megtisztuljanak a kedvelt kirándulóhelyeket, erdőterületeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánták megismertetni a nagyközönséggel. A kampány által közvetített szemléletformálás legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

A Bakonyerdő Zrt. Erdészeteinek munkatársai, a Bakony és a Balaton-felvidéki erdőterületeken

évente több alaklommal szerveznek szemétgyűjtő akciónapokat.

Támogatva a célkitűzést természetes volt, hogy a Tavaszi Nagytakarítás elnevezésű kampányban is szerepet vállalnak. Erdészek és önkéntesek, több helyszínen közös erővel szabadították meg a szeméttől a természetet az elmúlt hetekben.

Ennek keretében 2022. április elején a Bakonybéli Erdészet kollégái és a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium erdész diákjai megtisztították a Gerence patak völgyének, Bakonybélt és Ugod-Huszárokelőpusztát összekötő szakaszát. A völgyön áthaladó közutat kísérő erdős területeken és a patak mentén haladó turistaút környezetében folytak a takarítási munkálatok. A Festetics Imre Élményközpont munkatársai a gyenesdiási Általános iskola nyolcadikos diákjaival 120 zsák szeméttől, autógumitól, háztartási eszközöktől tisztították meg a kedvelt kirándulóhely, a gyenesdiási Nagymező környékét. A Keszthelyi Erdészet tovább folytatva a munkát, az elkövetkező hetekben a Keszthelyi-hegység kedvelt kirándulóhelyeit és az utak melletti erdőterületeket veszi célba. A Farkasgyepűi Erdészet dolgozói, a HATESZ természetvédő egyesület és civil önkéntesek bevonásával a Farkasgyepű környéki erdők, tiszta vizű forrásainak környezetét tették rendbe. A Balatonfüredi Erdészet kedvelt kirándulóhelye a Koloska-völgy is megszépült. Az április 19. akciónap során a Balatoni Élménypark (Nosztori) és a Csopakot Veszprémmel összekötő 73 út melletti erdőterületek tisztulnak meg az eldobált, hátrahagyott, illetve illegálisan elhelyezett hulladéktól. Ezen takarítási naphoz Takács Szabolcs kormánymegbízott úr és a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkatársai is csatlakoztak.

Takács Szabolcs kormánymegbízott, a sajtó helyszínen megjelent képviselőinek elmondta, a Veszprém megyei erdőterületek kezelőjeként, a Bakonyerdő Zrt. nemcsak közjóléti beruházásokat hoz létre, hanem igyekszik az erdei területeket is mentesíteni a hulladéktól. Ezen tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy

az erdőket járva testileg és lelkileg is feltöltődhessenek az emberek.

Az erdőknek fontos szerepe van az oxigén termelésben, a por- és zajszűrésben, a levegőtisztaságban, vagyis környezetünk védelmét, ezáltal a köz javát szolgálják. „Dicséretes a Bakonyerdő Zrt. kezdeményezése és munkája, kiváló együttműködő partnerünk sok területen, de az lenne a jó, ha most már nem tudnának szervezni szemétgyűjtési akciót, mert nem lenne mit összegyűjteni” – tette hozzá.

Varga László vezérigazgató elmondta, hogy 2011 óta szerveznek különféle akciónapokat azzal a céllal, hogy a folyamatosan és visszatérően tapasztalható hulladékoktól megtisztítsák az erdei területeket. A kiemelt kormányzati feladatok között szerepel az illegális hulladéklerakók felszámolása, amelyhez

nagy segítséget jelent az erdőgazdaság számára a Hulladékradar applikáció.

Kiemelte, évente milliós nagyságrendű összegeket fordítanak az erdőterületek illegálisan elhelyezett hulladéktól, a gyakorta elszórt, hátrahagyott szeméttől való megtisztítására, mely egész évben folyamatos feladat. Bár az elmúlt évek tapasztalati alapján javulni látszik a helyzet, sajnos még mindig van mit összeszedni. A kedvelt kirándulóhelyek kiépített tűzrakóiban hátrahagyott, a kirándulások során a turistautak környezetében elszórt szemét időszakonként jelentős mennyiségű, azonban elsősorban nem a turisták okozzák az erdőben felhalmozódó szeméthegyeket.

Az eddig összegyűjtött közel 250 zsák és 2 konténer nagy része vegyes kommunális hulladék, műanyagpalack, élelmiszerek csomagoló anyag, üdítő doboz, nagy valószínűséggel autókból kidobált, kirándulások alkalmával hátrahagyott szemét volt. Nem zsákolható, konténerben elhelyezhető fém alkatrészek és autógumik, háztartási berendezések, építési törmelék is nagy mennyiségben gyűlt össze. Az összegyűjtött hulladék elszállításáról a Bakonyerdő Zrt. gondoskodott, továbbá a Közútkezelő is segítséget nyújtott a 73-s út melletti területeken.

Ezúton is köszönjük a résztvevők munkáját.

Média: 

Tavaszi nagytakarítás az erdőkben / FüredTV /
Híradás – 2022.04.20. / Veszprém Televízió /

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...