Újra látogatható a Festetics-kilátó

Újra látogatható a Festetics-kilátó

2022. március 30-n hangulatos ünnepség keretében újra megnyitásra került, a Keszthely fölötti magaslatok legdélebbi kilátója, a Nagymező kirándulóközpont fölé magasodó Festetics-kilátó.

Az elmúlt 20 év alatt a Keszthelyi-hegység népszerű kilátója, a Festetics-kilátó fa tartószerkezetének állapota nagymértékben leromlott, ezért szükségessé vált a felújítása. A Magyar Turisztikai Ügynökség által vezetett közös konzorcium részeként megtörténtek a kilátó statikai, megerősítő munkálatai, így

újra biztonsággal használhatják a kirándulók.

Az átadó ünnepségen Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszony, Nagy Bálint polgármester és Varga László úr a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és Vesztergám Miklós tárogatós, lélekemelő dallamai köszöntötte a résztvevőket.

A Bakonyerdő Zrt. kiemelt célja, természeti javaink hosszútávú fenntartása. A fenntartható erdőgazdálkodás mellett, fontos szerepet vállalunk a térség ökoturizmusának fejlesztésében.  Az erdeinkbe látogatóknak, pihenni érkezőknek kiránduló- és pihenőhelyeket, tornapályákat, változatos ismereteket nyújtó tanösvényeket, kilátókat, kellemes és karbantartott túraútvonalakat biztosítunk, hogy jó levegőn, szép természeti környezetben, biztonságosan tudják eltölteni az erdei kirándulásokra szánt idejüket - mondta Varga László vezérigazgató.

Kiemelte, hogy azok a természeti értékek, melyekre hazánk joggal lehet büszke jórészt az elmúlt évszázadok, évtizedek erdőgazdálkodása mellett maradtak fenn. A természeti környezetnek jó gazdái az erdőgazdálkodók, hiszen elkötelezettek az erdőkkel való törődés iránt. Napjainkban a tartamosságot a fenntarthatóság követelménye váltja fel. Az erdőgazdálkodásban ez azt jelenti, hogy már nem kizárólag a faanyagtermelés folyamatosságára ügyel az erdésztársadalom, hanem a megújított erdők természetességére, az erdei ökoszisztémák minél teljesebb megőrzésére.

Nagy Bálint, Keszthely város polgármester köszönetét fejezte ki a Bakonyerdő Zrt. munkatársainak, akik a már meglévő erdei infrastruktúrával és az elmúlt időszakban elvégeztt fejlesztésekkel nagymértékben hozzájárulnak a térség turisztikai fejlődéséhez. A Festetics-kilátó a térség ékköve. Az aktív turizmus felértékelődött az elmúlt időszakban. Ezért is fontos, hogy megőrizzük természeti értékeinket, emelte ki köszöntőjében.

Lokálpatriótaként, Zala megye fejlődését hangsúlyozta Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszony, aki szerint az elmúlt 10 évben sosem látott mértékben tapasztalható, pozitív irányú változás a térségben. Az elvégzett fejlesztések, mind hozzájárulnak az itt élők jólétéhez.

A Festetics-kilátó mellett a projekt további részeként, a működési területünkön elvégeztük a Szigligeti Óvár kilátó felújítását, ami gyermekbarát játékelemekkel is bővült. Erdei bútorgarnitúrák, négy kilátóba látogatószámlálók (Festetics-kilátó, Batsányi-kilátó, Szigligeti Óvár kilátó és tihanyi Őrtorony-kilátó) a Batsányi-kilátó körül és a Szerelemdombon interaktív játékelemek kerültek elhelyezésre. A Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című GINOP-7.1.9-17 kódszámú pályázati konstrukció, „Balaton madártávlatból” Kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása projekttel elnyert támogatással valósultak meg, a Magyar Turisztikai Ügynökség, mint projektgazda koordinálásában, összköltségét tekintve közel 27 millió forintból, melyből a támogatás összege megközelítette a 21.5 millió forintot.

A projektnek köszönhetően közjóléti létesítményeink hosszú távon is fenntartható, magas színvonalú kivitelben újulhattak meg, és új ökoturisztikai attrakciók jöhettek létre. A fejlesztési program fontos eleme volt a Balaton térségében leginkább kedvelt erdei kirándulóhelyek és a hozzájuk kapcsolódó turistaút-hálózat mentén megtalálható, pihenőhelyek és információs rendszer felújítása.

Média: 

Újra látogatható a Festetics-kilátó / Keszthelyi Televízió /

Térkép: 

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...