Megújult a Padkűi kilátó

Megújult a Padkűi kilátó

A Bakonyerdő Zrt. a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet négy tagtelepülésén – Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön és Válluson a 2014. évben valósította meg „A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán” c. pályázati projektet. A projekt keretein belül létrehoztuk a Medvehagyma Tanösvényt, melynek egyik állomása a Padkűi kilátó. A helyi lakosok és a turisták által is kedvelt térségben fokozódó érdeklődés mutatkozik az erdőtömb közjóléti hasznosítása iránt, így a leromlott állapotú létesítmény újjáépítése is szükségessé vált. Az eredetileg az erdőművelési munkák bemutatására épült „nagyméretű magasles” helyett magasabb, biztonságosabb és nem utolsó sorban esztétikusabb létesítményt hoztunk létre.

A Balatongyörök határában július 1-jén átadott kilátó az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatás felhasználásával valósult meg, a beruházás összértéke 29 millió forint, melyből a támogatás összege 24 millió forint volt. A kilátó 18,9 m-es csúcsmagassággal emelkedik a táj fölé, a panorámát a 12,6 m magas járófelületről csodálhatják az ide érkezők.

A kilátót alkotó fa elemek rétegelt-ragasztott fa szelvényekből készültek. Alapozása monolit vasbeton lemezalap. A kilátószintre való feljutásra fa szerkezetű csigalépcső szerkezet szolgál. A kilátó terveit Bakonyi Attila építész tervező készítette, melynek kivitelezője a Fitotron-System Kft. volt.
Az átadó ünnepségen a vendégeket köszöntötte Dr. Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium Miniszterhelyettese, Varga László a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és Biró Róbert Balatongyörök Polgármestere is.

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...