Rönkvágó beruházás Franciavágáson

Rönkvágó beruházás Franciavágáson

Filozófiánk tudatos faipari tevékenységre épül, melynek során természetesen figyelembe vesszük a Bakonyban évszázados hagyományokkal rendelkező fafeldolgozást. Folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően mára Franciavágási Fűrészüzemünk az ország egyik legjelentősebb fűrészüzemévé nőtte ki magát.

A Bakonyerdő Zrt. Franciavágási Fűrészüzemében 2012. évben beindult a technológiai fejlesztés, melynek első lépéseként az üzemben gyártott fűrészáru továbbfeldolgozásának technológiáját korszerűsítettük, valamint a keletkező melléktermék hasznosítása végett sor került egy bioenergetikai szempontból is jelentőséggel bíró brikettáló berendezés üzembe helyezésére.

A beruházások folytatásaként saját forrásból 2013. év végén, 2014. év elején megvalósult egy vízszintes rönkhasító szalagfűrész telepítése.
Idén ősszel, pedig a korszerűsítés folytatásaként a hengeresfa feldolgozás két alapgépének – a függőleges rönkvágó szalagfűrészeknek – a cseréjét hajtottuk végre. Az elavult gépeket 2 db Dinaco 1400-as szalagfűrészre cseréltük. A méretpontos vágás érdekében új gépalapok készültek, és új rönk kocsikat üzemeltünk be. A faanyag védelem jegyében az anyagtovábbító sorokba gépenként beépítésre került 1-1 db tisztító kefe, melyek letisztítják a megtermelt fűrészáru felületét a fülledést okozó fűrészportól. Egyrészt a korszerűsítés, másrészt az új gépek beépítése végett az áram- sűrített levegőellátás és a porelszívás berendezései is megújultak, felújításra kerültek az anyagtovábbító pályák. Az új gépek üzemelése lehetővé teszi a kapacitás bővülését – átlagos átmérő esetén kb. 35- 40 rönkm3/műszak a felvágható mennyiség. Franciavágás Rönkvágó - Dr. Bitay Márton ÖrsA kevesebb fűrészlap cseréjére, karbantartásra fordított kieső idő miatt javul a munkaidő kihasználtsága. A méretpontosság a kihozatali arányt javítja, ezáltal a gazdaságossági mutatók javulnak.
Felújítottuk továbbá a csarnok épületét, teljesen új lett a tetőszerkezet és energiatakarékos világítótestek kerültek elhelyezésre. A szociális blokk megújításával, pedig a dolgozók munkakörülményeit javítottuk. A beruházás megvalósításában a külső vállalkozókon kívül jelentős részt vállaltak az üzem TMK dolgozói is.

A beruházást a Bakonyerdő Zrt. teljes mértékben saját forrásból hajtotta végre, a gép beszerzése 110 millió Ft-ot, az épületek felújítása 50 millió Ft-ot, a gépészeti és egyéb költségek 45 millió Ft-ot tettek ki, tehát a fejlesztés összköltsége 205 millió Forint volt.

Franciavágás - Rönkhasító - ÁtadóAz újonnan telepített függőleges rönkvágó szalagfűrészek a mennyiségi és az értékkihozatal javításával nagymértékben hozzájárulnak a Franciavágási Fűrészüzem termékei piaci pozíciójának erősítéséhez. A nagyobb mennyiségű felvágás fajlagos költségcsökkenést eredményez, és több késztermék értékesítésének lehetőségét biztosítja. Mindezek együttes hatása az üzem eredményességének javulásához vezet.
A vidék fejlődésének munkahelymegőrző fejlesztéseivel, elősegítik annak a célnak elérését, hogy az állami területeken gazdálkodó erdészeti társaságoktól lehetőség szerint egyre kevesebb fűrészipari alapanyag kerüljön feldolgozás nélkül a vevőkhöz.

Média: 

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...