Gyarapodó erdőterületek

Gyarapodó erdőterületek

Az erdőgazdálkodás különleges ismertetőjegye, hogy a természetben és a természetért dolgozik. Az erdei ökoszisztémák stabilitását és természetvédelmi értékét többek között alapvetően meghatározza a biológiai sokféleség. Meghatározó cél ezért annak természetközeli erdőművelési módszerekkel történő megőrzése vagy növelése (a termőhelynek megfelelő őshonos elegyfajok bevitele helyi származású szaporítóanyaggal való pótlással, kiszáradt és túlkoros egyedek visszahagyása, cserjeszint védelme, gallyanyag visszahagyása és a többi). Amennyiben erdővédelmi beavatkozásokra van szükség, minden esetben természetbarát biológiai eljárásokat kell alkalmazni.
Erdőterületünkből 31.618 hektár gazdasági, 26.159 hektár védelmi, 626 hektár közjóléti (egészségügyi, szociális, turisztikai), 27,9 hektár pedig oktatási, kutatási rendeltetésű.

Az erdő rendeltetése az erdő védelmét és hasznosítását, a benne folyó erdőgazdálkodás irányelveit, a gazdálkodás során követendő célokat, valamint a betartandó korlátozásokat együttesen jelöli ki. Meghatározása minden erdőrészletre kötelező.

Az erdőrészletek rendeltetése kapcsán hangsúlyozni kell, hogy az erdő egyidejűleg többféle rendeltetést betölthet (fát termel, miközben védi a talajt, tisztítja a levegőt, felüdülést nyújt az embereknek stb.). A rendeltetést az erdészeti hatóság állapítja meg, szükségszerűen más hatósági szervek (természetvédelmi, vízügyi, honvédelmi stb.) bevonásával.
A Bakonyerdő Zrt. erdőállományának minősége és fafaj összetétele átlagos. A fafajok összetételén belül kiemelkedően magas a cser, a bükk és a tölgy, valamint a fenyő aránya. A társaságunk által kezelt erdők kor szerinti megoszlása kedvező, választék szerinti összetétele viszont csak közepes. Termőhelyi adottságaink az erdőtenyészetnek megfelelőek.
Erdeinket úgy kell kezeljük, hogy tisztában vagyunk azzal a megállapítással, miszerint „erdeink jövője ma van a kezünkben”.

A társadalmi és a tulajdonosi elvárásoknak megfelelve a jógazda gondosságával kezeljük erdeinket, figyelembe véve, hogy az erdők folyamatos fenntartása mellett a fára is szükség van, az erdőben gazdálkodni is kell. Legfontosabb szempont a tartamos erdőgazdálkodás megvalósítása. Eszerint a társadalmi elvárásoknak megfelelő dinamikus egyensúlyi erdőállapot elérésére és fenntartására törekszünk, úgy, hogy egyúttal tartósan biztosítsuk az erdőfenntartáshoz kapcsolódó ráfordítások teljes vagy részbeni fedezetéül szolgáló hozamot. Céljainkat az őshonos fafajokból álló, jó termőhelyeken található erdeinkben hosszabb felújítási időszakkal dolgozó, folyamatos erdőborítást eredményező erdőgazdálkodási módszerek előtérbe helyezésével tervezzük elérni. A hosszabb felújítási időszak által kialakuló mozaikos szerkezetű, elegyes erdők vizuális képe nagyobb társadalmi elfogadottságnak örvend, mint a rövidebb felújítási ciklus eredményeképpen megjelenő 2-3 hektár kiterjedésű vágásterületek.
Az erdőfelújítás során fontos szempont, hogy az erdőállományok természetességi mutatója ne romoljon, s ennek eredményeként mennyiségben és minőségben egyaránt javuló erdőterületeket adjunk át utódainknak.

Erdeink nagyobb részén természetes felújítást alkalmazunk, ahol az erdő saját magát újítja fel, emberi segítséggel. A felújítások során sok esetben mesterséges kiegészítéseket kell végeznünk, amit lehetőleg makkvetéssel végzünk. Az erdősítéshez szükséges csemeték mennyiségét nagyban befolyásolja a különböző természeti károk során keletkező felújítási kötelezettség mértéke. A kezelésünkben lévő 6 csemetekertben szabadföldben, illetve hidegágyas technológiával megnevelt, valamint vásárolt jó minőségű egy-két éves csemetékkel végezzük az erdősítést, évente 2 – 3 millió darabot elültetve. A felújítások, de az egész gazdálkodás során meg kell felelnünk a szigorú törvényi előírásoknak.

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...