Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola

Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola

NYITVA TARTÁS: Erdei iskolánk a négy évszakot átölelve, egész évben várja a kalandra, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit.

SZOLGÁLTATÁS:
Hazánk egyik legszebb, természeti, geológiai és kultúrtörténeti értékekben gazdag térsége a Balaton-felvidék. E térség sokszínűségének bemutatásában jelentős szerepet kap a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola.

Célunk, a fiatal nemzedék természetes környezet iránti érdeklődésének felébresztése, a környezet tudatos gondolkodás formálása és a természetes környezetben a gyakorlati tapasztalatszerzések és a megfigyelések során új ismeretek megszerzése.

Az erdei iskola komplex szolgáltatást nyújt a csoportoknak: 60-65 fő részére biztosítja a szállás, étkezés, környezeti nevelés, erdei tanulás, sportolás és szabadidős tevékenységek lehetőségét.

A környezettudatos oktatást szolgálják: az Öreg bükk erdei tanösvény, vadetetők, magaslesek, trófea kiállítás, madárodúk, meteorológiai mérőműszerek és szelektív hulladékgyűjtés.

Az erdei iskola állandó interaktív kiállítása az „Érzékszerveinkkel az erdő“ élménytermek, melyek elkalauzolnak minket az éjszakai erdő (sötétszoba), a nappali erdő (erdei bemutató) világába, majd az erdei gyűjtemények és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatunk az erdei életközösségről.

A színvonalas oktatáshoz a csoportok rendelkezésére áll egy 40-50 fős korszerűen felszerelt nagytanterem (nagyítók, mikroszkópok, bogárnézőkék, terepi és laborvizsgálati eszközök, távcsövek, szakkönyvek, TV, DVD, projektor).

A kézműves programokhoz szabadtéri foglalkoztató kenyérsütő kemencével és egy kézműves foglalkoztató terem biztosított.

A szabadidő eltöltéséhez, a sportoláshoz és a kulturált kikapcsolódáshoz sportpályák, játszótér és tűzrakóhelyek állnak a csoportok rendelkezésére.

SZÁLLÁSÉPÜLETEK, FÉRŐHELYEK:
Szállás épületeink 60-65 fő részére biztosítják a csoportok kényelmes elhelyezését.
Épületek típusa: kőházak, minden épület központi fűtéssel ellátott.
Elhelyezés: 2-3-4-6 fős (+pótágyazható) szobákban, szimpla és emeletes ágyakon

A szállóépületben (34 fő) 2-4-6 ágyas szobák, WC, fürdők, konyha, 35-40 fős étkező és az emeleten az erdei bemutató élményterem található.

A tanépületben (8 fő) két szoba és egy 15-20 fős kistanterem van kialakítva.
Az erdészház (19 fő) családias hangulatban berendezett, 3-6 ágyas szobákkal, WC-fürdő, konyha, beépített terasz-közösségi teremmel ellátott.


PROGRAMOK:
Az erdei iskolában széleskörű környezeti nevelési programokat kínálunk, melyek erdészeti, természetismereti, történelmi témájúak és sokféle hagyományőrző foglalkozást is tartunk. 
Az Öreg bükk tanösvény túrákon, a természetismereti kirándulásokon felfedezhetjük a fákat, cserjéket, lágyszárúakat, a vadlesen megfigyelhetjük az erdei állatokat, megismerkedhetünk az időjárás megfigyeléssel és a megújuló energiákkal, valamint megtanulhatjuk, hogyan gyűjtsünk szelektíven. Az előadásokon madártani, méhészeti és csillagászati ismereteket szerezhetünk, a gyakorlatban megvizsgálhatjuk egy patak vízi élővilágát és megfigyelhetjük az élőlényeket mikroszkóp alatt is.
Kézművesek bevonásával lehetőség nyílik az ősi mesterségek felelevenítésére, ilyen pl.: agyagozás, nemezelés, papírmerítés, bőrművesség, gyertyaöntés, vessző-fonás, kenyérsütés. A foglalkozásokon kipróbálhatjuk az íjászatot, a légpuskás céllövészetet, a lovaskocsizást és a nagyvázsonyi kovácsműhelyben kovácsolhatunk is.
Szervezünk a Balaton-felvidék festőien szép környezetében gyalogos túrákat (Nagyvázsony, Kapolcs), kerékpáros és autóbuszos kirándulásokat (Tihanyi Őrtorony kilátó, Káli-medence, Tapolcai-medence), valamint bemutatjuk a környék természeti, történelmi és kultúrtörténeti nevezetességeit.

ÖREG BÜKK TANÖSVÉNY:
A tanösvény szerves részként kapcsolódik a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolához. Lehetőséget nyújt az erdei életközösség megismerésére és az erdő kincseinek tanulmányozására.
Az érdeklődők 12 állomáson keresztül ismertető táblák és az erdei iskolában megvásárolható tanösvény ismertető füzet és tanösvény munkafüzet segítségével tanulmányozhatják a környék természeti adottságait.
Az Öreg bükk tanösvényt erdész szakvezetővel végigjárva játékosan tanulhatunk és a túrázás élményén túl új ismereteket kaphatunk az erdei életközösségről, a környék természeti adottságairól (növény- és állatvilág, geológia) és az erdész munkájáról.
A tanösvény egyénileg egész évben látogatható, időpont egyeztetést követően pedig csoportoknak szakvezetést biztosítunk. Kérjük óvja, védje természeti környezetünket!

ERDEI ISKOLA ELHELYEZKEDÉSE:
A Balaton - felvidéki Erdei Iskola Veszprém megyében, a Művészetek Völgye és a Káli-medence határán, Vigántpetend és Nagyvázsony közötti erdőtömb közepén található.

A „CSICSÓI ERDÉSZHÁZ” TÖRTÉNETE:
Az erdei iskola helyszíne a túrázók körében régen „Csicsói erdészház” néven volt ismert, mivel a szomszédos falu neve Balatoncsicsó, az erdei iskola mai épületei pedig az 50-es években erdészházak voltak, erdészlakásokként funkcionáltak.
Jelenleg az erdei iskola Balatoncsicsó faluból autóval nem, csak gyalogosan megközelíthető.

A „Csicsói erdészház” elnevezés az Országos Kéktúra térképeken a mai napig él, mivel az erdei iskolába vezető erdészeti murvás út az Országos Kéktúra útvonalon halad, és a kéktúra „Csicsói erdészház” nevű bélyegzőhely az erdei iskolával szemben az út mellett található. A Monostorapáti Erdészet a túrázóknak pihenőhelyet, asztal-pad garnitúrát is kialakított a bélyegzőhelynél.


AZ ERDEI ISKOLA MEGKÖZELÍTÉSE:
Veszprém-Tapolca főútvonalról Nagyvázsony, vagy Vigántpetend felôl személygépkocsival, különjáratos és menetrend szerinti autóbusszal, kerékpárral és sétaúton gyalogosan.

  1. Tapolca - Veszprém úton Vigántpetendnél „Balaton-felvidéki Erdei Iskola tábla” mutatja, hogy elfordulni jobbra, keresztülmenni Vigántpetenden, majd a szerpentinen fel, és ahogy a tábla mutatja, jobbra bekanyarodni az erdészeti feltáróúton, kb. 2 km múlva erdei iskolába megérkezés.
  2. Veszprém - Tapolca úton Nagyvázsonynál a MOL kút után „Balaton-felvidéki Erdei Iskola tábla”, hogy balra bekanyarodni, keresztülmenni Nagyvázsonyon, Nemesleányfalun, majd ahogy az „erdei iskola tábla” mutatja, balra bekanyarodni az erdészeti feltáróúton, kb. 2 km múlva erdei iskolába megérkezés.
  3. Nagyvázsonyig vagy Vigántpetendig menetrendszerinti járattal érkezőknek a csomagok és a gyerekek erdei iskolához való elszállításában segítséget nyújtunk. A vigántpetendi buszmegállótól az S betűvel kijelölt erdei iskola sétaúton keresztül kb.1/2-1 órás gyalogtúrával érkezhetnek az erdei iskolához. Ilyenkor a csomagok szállításában segítséget nyújtunk.

PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS 2011-2012-BEN:

KEOP-3.3.0/09-2010-0014 pályázat: A Balaton-felvidéki Erdei Iskola infrastrukturális fejlesztése


Elérhetőség:

Iroda címe: Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészet
8296 Monostorapáti, Petőfi Sándor u. 34.
 

Németh Eszter, Takács Péter
+36 30/685-3148

E-mail: bfei@bakonyerdo.hu
NTAK regisztrációs szám: UD19013641
 Csatlakozz hozzánk a Facebookon is

Térkép: 

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...