A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése

Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán

Új, korszerű, magas színvonalú látogatóközpont épül Gyenesdiás Ny-i szélén, amely kiállító és rendezvénytér, s egyben a hátizsákos, kerékpáros és lovas túrák kiindulópontja. A községek Zala megyében fekszenek, a megvalósulás helyszínei állami területek, a Bakonyerdő Zrt. kezelésében, kivéve a gyenesdiási látogatóközpontot.

A projekt fő adatai

Projekt azonosító száma: 

NYDOP-2.1.1/F-12-2012-0019

Kedvezményezett neve: 

Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.

Projekt címe: 

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán

Szerződött támogatás összege: 

296867127 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 

100%

Projekt tényleges befejezési dátuma: 

2014.12.31.

A projekt szükségessége, hasznai

A fejlesztés által érintett területek jelenleg is látogatottak, ugyanakkor a bennük rejtőző potenciál nem került eddig kellő mértékben kiaknázásra. A fejlesztéssel várhatóan növekszik a látogatók száma, ami pozitív hatással lesz a térségi vállalkozásokra, növeli a vendégéjszakák számát és a környező turisztikai attrakciók látogatottságát is.
A projekt megvalósulásával megfelelő bázisa lesz a környékre induló bakancsos, lovas turistáknak és kerékpárosoknak. Az erdészeti területeken található attrakciófejlesztéssel növekszik a vonzerő. Az informatív elemek hatására a látogatók környezettudatossága javul, pozitív szemléletformálás valósul meg.

A projekt helyszíne, elemei

A központi projektelem egy Látogatóközpont Gyenesdiás Ny-i szélén, amely kiállító és rendezvénytér, s egyben a hátizsákos, kerékpáros és lovas túrák kiindulópontja. Ez az építés a Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatától bérelt területen valósul meg. További 3 település projektelemei, melyeket az említett hálózatba kapcsolva, állami erdőterületeken valósítjuk meg.

  • Vonyarcvashegy: Az ún. Cseri-kapu pihenőhely új épületekkel és közjóléti berendezésekkel teljesen megújul.
  • Balatongyörök: A közkedvelt Bélapi pihenőt hasonló módon fejlesztjük. Ez egyben kiindulópontja egy új tanösvénynek is. Lecseréljük a büdöskúti esőházat, és két rossz állapotú kilátó (Batsányi és Bél Mátyás) bontása után magasabb, színvonalasabb építményeket hozunk létre.
  • Vállus: A vízparti települések után a Keszthelyi-hegység mélyén megbúvó falucska erdeiben tervezett fejlesztés zárja a sort: itt egy új tanösvény fűzi fel a nevezetes kiránduló pontokat, a Láz-hegyen pedig új kilátó létesül.
    A projekt kiválóan illeszkedik az önkormányzati és turisztikai pályázati eredményekhez és tervekhez is, nem különben a Balatoni Fejlesztési Tanács BKÜ-s kerékpárút fejlesztési kiemelt projektjéhez.

A tervezett projekt tevékenysége természeti és környezeti értékek ökoturisztikai célú bemutatása, tartalmazza a kötelezően megvalósítandó tevékenységeket a Felhívásban foglaltaknak megfelelően:

  • nyilvánosság biztosítása
  • a turisztikai attrakció illetve szolgáltatás piacra viteléhez kapcsolódó üzleti marketingtevékenység, promóció támogatása helyi TDM szervezettel, annak marketing munkájával összhangban
  • projektszintű könyvvizsgálat a Pályázati Útmutató c. dokumentum C1.2 pontjának megfelelően
  • gyermekbarát és kerékpárosbarát projektelemek megvalósítása
  • akadálymentesítés

A projekt illeszkedik a pályázati felhívás céljához: a hazai turizmus szektor és ezen keresztül a teljes magyar gazdaság versenyképességének erősítése, a turizmusból származó jövedelmek növelése és munkahelyek teremtése. A projekt reális célkitűzéseket tartalmaz. Kínál szezonon kívül és időjárástól függetlenül is garantáltan igénybe vehető szolgáltatásokat (a látogatóközpont, a kilátók és a pihenők fedettek, egész évben nyitva vannak). A projekt innovatív, újszerű technológiai megoldásokat hasznosít (internet, mobil technológiák, QR kód), egyedi az adott helyszínre jellemző sajátos értékekre épít (Keszthelyi-hegység interaktív bemutatása), valamint növeli a turisták átlagos tartózkodási idejét.

Célcsoportok

A fejlesztés célcsoportjainak meghatározásánál teljes mértékben figyelembe vettük a megvalósuló helyszín, Gyenesdiás önkormányzatának turisztikára vonatkozó fejlesztési terveit, pozicionálását, melyet a falu szlogenje teljes mértékben kifejez:”Gyenesdiás – aktív, családbarát üdülőfalu”. Ennek megfelelően a családbarát jegy keretében elsődleges célcsoportunk a családok (gyerekekkel, belföldiek illetve külföldiek), másodlagos célcsoportunk az aktív jegy keretében a kerékpárosok (szintén akár belföldről akár külföldről).

A projektet megvalósító szervezet bemutatása

A Bakonyerdő Zrt. a magyar állam, mint tulajdonos által megszabott feladatok szerint gazdálkodik a Magas-Bakony, a Bakonyalja, az Északi Pannonhát jókora egybefüggő erdeiben, valamint a Balaton-felvidéken, összesen 62.254 hektáron. Természeti környezete igen változatos, tartozik hozzá sűrű, zárt erdőség, sziklás szurdokvölgy, szelíden hajló dombvidék, tágas sík medence, nagy kiterjedésű mocsár. Négy fő üzletágunkat, a tartamos és természetszerű erdőgazdálkodást, a vadgazdálkodást a fafeldolgozást és a parkettagyártást olyan szellemben végezzük és irányítjuk, hogy a gazdasági haszonvételek mellett erdeink védelmi és közjóléti funkciói a legmagasabb szinteken érvényesülhessenek. Ennek tükrében olyan nevelési-szociális létesítmények hálózatát alakítottuk ki, mint az erdei iskoláé, alkotóházé, pihenőházaké, tanösvényeké melyek alapvető célja a természet és az erdőgazdálkodás megismerése.

Az üzemeltetés tervezett kereteinek bemutatása

A projekt keretében 7 új munkahely létesül a gyenesdiási látogatóközpont kapcsán a megvalósítás második évében. A munkahelyeket természetesen megőrizzük a kötelező fenntartási időszakon túlmenően is.

A fejlesztési tervezet pénzügyi eredményeinek rövid összefoglalása

A pénzügyi eredményeket annak fényében érdemes vizsgálni, hogy a projekt közcélú fejlesztéseket valósít meg, így közvetlenül nem célja a jövedelemtermelés. A projekt megvalósulása 100 %-os támogatás mellett tervezett, a projektgazda a megvalósuláshoz közel 50 millió forint -, a fenntartáshoz folyamatos önrésszel járul hozzá.

Fenntarthatóság bemutatása

A projekt közcélú ökoturisztikai fejlesztéseket tartalmaz, tehát nem jövedelemtermelő célú. Jelképes bevételeit a projektgazda kipótolja a működési költségek fedezésére a fenntartási időszak alatt. A projektgazda pénzügyi helyzete stabil, a tervezett hozzájárulások nem terhelik meg jelentősen a költségvetését, de biztosítják a folyamatos, megfelelő színvonalú működést.

Szeretnénk megemlíteni, hogy 2012 és 2013-ban a Bakonyerdő Zrt. jelentős közjóléti fejlesztéseket valósít meg, saját pénzekből és pályázati forrásokból. Így jött létre a Festetics Imre Állatpark 2012-ben 2013. évi befejezéssel. Kapcsolódunk az Országos Kék Kör nyomvonalának és attrakcióinak multifunkciós és szolgáltatási fejlesztéséhez. Részt veszünk a Dobai Kastélypark felújításában konzorcium cégként.

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...