Balaton madártávlatból

Balaton madártávlatból

Kilátók és kilátópontok hálózatbakapcsolása

Projekt tartalma: A projekt a Balaton turisztikai térségben található kilátókat, kilátópontokat fejleszti, így olyan aktív- és ökoturisztikai termék jön létre, amely erősíti a desztináció családbarát és négyévszakos jellegét. A fejlesztés célja olyan új turisztikai termék fejlesztése, mely a Balaton térségében található kilátókat, kilátópontokat kapcsolja hálózatba, erősítve az egységes kommunikációt, a Balaton különböző fejlettségi szintjén lévő területek egymáshoz közelítését. A projekt keretében megtörténik a fonyódi Sipos-hegyi és Várhegy-kilátó, a gyenesdiási Festetics-kilátó és a szigligeti Óvár kilátó fejlesztése. Szántódon pihenőterasz kialakítására kerül sor, Balatonföldváron megvalósul a Hajótörténeti Látogatóközpont szolgáltatásának fejlesztése. Balatonlellén erdei élményközpont létesül, Fonyódon megújul a Szaplonczay sétány, Balatongyörökön pedig családbarát mese tanösvény kerül kiépítésre.

A projekt fő adatai

Projekt azonosító száma: 

GINOP-7.1.9-17-2018-00016

Kedvezményezett neve: 

Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Projekt címe: 

„Balaton madártávlatból” Kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása

Szerződött támogatás összege: 

739626809 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 

100%

Projekt tényleges befejezési dátuma: 

2023.07.26.

Ismerd meg és fedezd fel a Balatont más szemszögből: hazánk legnagyobb tava ugyanis a természetjárók, bringások, túrázók egyre kedveltebb célpontja egész évben. A festői táj, a türkizkék víz, a tavat körülvevő dombok fantasztikus miliőt teremtenek a természetjáráshoz.

Gyenesdiáson a Varsás-hegyi, 231 méteres magasságba emelkedő, háromszintes Festetics kilátó újult meg, melynek emeleteiről mesés kilátás tárul a látogatók szeme elé.

Az autóval érkezők közvetlenül a helyszínen le tudják parkolni járműveiket, a kilátó és környékét kényelmesen, gyalogosan be tudják járni. Az ideérkező turisták számára pihenőterület áll rendelkezésre, a kisebbeket játszótér fogadja.

Balatongyörökön a Keszthelyi-hegység Batsányi kilátója szépült meg, amit „meseösvénnyel” kötöttünk össze a Szerelemdombbal. Az úton többfajta tanösvényi játékelem került elhelyezésre, úgy, mint panorámaforgató, madárszárnyfesztáv minták interaktív elemekkel, erdei fotófal, forgatós oszlop. Keszthely közelsége pedig kiváló alkalmat kínál városnézésre és kulturális programokhoz egyaránt.

A szigligeti Óvár kilátó és annak környezete született újjá, valamint gyerekbarát játékelemekkel történő bővítését, erdeibútor-garnitúra kihelyezését végeztük el. A tanösvényi játékok telepítése több elemmel valósult meg. Ezek a teljesség igénye nélkül: interaktív táblák, panorámaforgatók, távcsővel rendelkező madárfészek keresők, erdei fotófal.

A projekt keretében további kilátók is megújultak, ne hagyd ki:

  • a balatonlellei kis-hegyi erdei élményközpontot, illetve a szántódi erdei „Molyhos-tölgy” pihenőteraszt;
  • a balatonföldvári kilátót és Hajózástörténeti Látógatóközpontot; és a
  • a fonyódi Sipos-hegyi és Várhegyi kilátót, illetve az átfogó felújításon átesett Szaplonczay sétányt sem.

Média: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...