Festetics Örökség

Festetics Örökség

A Festetics örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék és infrastruktúrafejlesztés I. ütem

A projekt keretében megvalósult fejlesztés célja az volt, hogy Festetics-örökség néven létrehozzon egy olyan, több településen átívelő tematikus turisztikai terméket, amely hálózatba kapcsolja a projektben érintett helyszíneket, és olyan, négyévszakos kulturális kínálatot hoz létre, amely egész évben képes minőségi programkínálatot nyújtani.

Megvalósítás helyszínei:

 • Helikon Kastélymúzeum (Keszthely)
 • Schulhof sétány (Hévíz)
 • Balatoni Múzeum (Keszthely)
 • Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely (Keszthely)
 • Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom (Gyenesdiás)
 • Festetics Imre Élményközpont (Gyenesdiás)
 • Festetics Vágta helyszíne (Gyenesdiás)
 • Szépkilátó (Balatongyörök).

https://festeticsorokseg.hu/

A projekt fő adatai

Projekt azonosító száma: 

GINOP-7.1.9-17-2018-00015

Kedvezményezett neve: 

Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (konzorcium vezető), Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft., Hévíz Város Önkormányzata, Keszthely Város Önkormányzata, Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, Balatongyörök Község Önkormányzata, Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Balatoni Borkultúráért Alapítvány

Projekt címe: 

A Festetics örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék és infrastruktúrafejlesztés I. ütem

Szerződött támogatás összege: 

1251426114 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 

100%

Projekt tényleges befejezési dátuma: 

2023.09.30.

A Bakonyerdő Zrt. által fenntartott Élményközpontban a Keszthelyi-hegység élővilágával, természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítási tartalmak mellett tematikus programokkal, előadásokkal, vetélkedőkkel, foglalkoztató tantermi programokkal várják az érdeklődőket.

Az összesen 4,2 hektáros Festetics Imre Élményközpontban őshonos magyar állatfajokkal, valamint különféle vadfajokkal találkozhatnak a látogatók. Az élményközpont három, jól elkülöníthető tematikájú, önálló elemből áll: Természet Háza Látogatóközpont, vadfarm és az úgynevezett falusi udvar. Az állatok megismerését segítik a park területén elhelyezett bemutató táblák és a különleges AR (kiterjesztett valóság) program, amely a gyermekek számára is élvezhető módon tárja fel az adott állatfajról a legfontosabb tudnivalókat.

Az Élményközpontban a látogatók aktív résztvevőként élhetik át a korabeli uradalmi élet eseményeit a VR technika segítségével.

Kötődés a Festetics-örökséghez

Festetics György fivére, Festetics Imre egyedülálló felfedezéseket tett az öröklés törvényszerűségének tanulmányozása során. E megfigyelések, megállapítások a mai napig a genetika tudomány alappilléreit képezik. Munkássága során az állatok, különös tekintettel a juhok gazdaságilag hasznos tulajdonságainak öröklődését is tudományos alapossággal figyelte meg. Méltó tiszteletadásnak számít, hogy a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. Festetics Imre Élményközpontja a tudós gróf nevét viseli.

A Festetics család birtokán lótenyésztés, juhtenyésztés, növénynemesítési és növényhonosítási kísérletek is folytak. Lótenyésztésben és elsősorban juhtenyésztésben elért genetikai kutatásainak európai jelentősége volt. Jelenleg őshonos magyar állatfajokkal, illetve vadfajokkal ismerkedhetnek meg az Élményközpontba látogatók.

Cím: 8315 Gyenesdiás, Dornyai út 4. (jegyvásárlás itt!)

Honlap elérhetőség: https://www.bakonyerdo.hu/

„A Festetics örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék- és infrastruktúrafejlesztés I. ütem” című GINOP-7.1.9-17-2018-00015 azonosító számú pályázathoz kapcsolódóan az Élményközpontban elvégzett fejlesztések:

A Festetics örökség bemutatását célzó pályázatban az alábbi projektelemek szerepelnek:

 • Festetics Imre Állatpark
  • Az állatpark táblázásának fejlesztése, szolgáltatás bővítése
  • (Játszótér fejlesztés: új játszóelemek létrehozása a meglévők felújítása mellett.
  • Állat- és tudományos ismertető táblák kialakítása.
  • Állatbemutató helyek (karámok) fejlesztése.)
  • Új játszóvár építése
 • Természet Háza
  • VR tartalom fejlesztés (VR reality szoba kialakítása, komplett VR rendszerrel és attrakciókkal)
  • Fali táblatartó 16 db beszerzése

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...