Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig

Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig

Az elmúlt időszak fejlesztései a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatási rendszerében, az „Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” tárgyú felhívás keretében, a GINOP-7.1.2-15-2017-00021 azonosító számú, „Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig” című projekttel elnyert támogatással valósultak meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Verga Zrt.-vel és az MTÜ-vel közös konzorciumi együttműködésben.

A program elemei voltak a Bakony és a Balaton térségében leginkább kedvelt erdei kirándulóhelyek és a hozzájuk kapcsolódó turistaút-hálózat mentén megtalálható pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. A projekt részeként a Bakonyerdő Zrt. egész területén összesen 1 db új négyévszakos menedékház, 4 db új erdei védőház került kialakításra, tovább megújult 5 db védőház, 123 db erdei bútorgarnitúra, 59 db erdei pad, 18 db erdei tűzrakó hely, 80 db tájékoztató tábla, 6 db erdei gyalogos fahíd. Kihelyezésre került 20 db új erdei torna- és sporteszköz, 8 db új erdei játszóeszköz, megvalósult lépcső, valamint korlát felújítása az egyes turistaútvonalak mentén.

A projekt fő adatai

Projekt azonosító száma: 

GINOP-7.1.2-15-2017-00021

Kedvezményezett neve: 

Magyar Természetjáró Szövetség

Projekt címe: 

„Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig”

Szerződött támogatás összege: 

461215029 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 

100%

Projekt tényleges befejezési dátuma: 

2022.09.30.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projektnek köszönhetően közjóléti létesítményeink a kor követelményeinek megfelelő módon, hosszú távon is fenntartható, magas színvonalú kivitelben újulhattak meg, és új ökoturisztikai attrakciók jöhettek létre.

A Bakony és a Balaton-felvidék természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag erdeinek kezelője a Bakonyerdő Zrt., mely közel 62 ezer hektáron gondos gazdája a rábízott javaknak. Erdőkezelésünk nem csupán a faanyaggal való tartamos és fenntartható gazdálkodást jelenti, hanem létfontosságú az erdő, mint bonyolult életközösség egészségének, sokféleségének fenntartása, folyamatos javítása.

Kiemelt célunk, természeti javaink hosszútávú fenntartása. A fenntartható erdőgazdálkodás mellett, fontos szerepet vállalunk a térség ökoturizmusának fejlesztésében.  A Bakonyba, a Balaton-partra pihenni érkezőknek kiránduló- és pihenőhelyeket, tornapályákat, változatos ismereteket nyújtó tanösvényeket, kilátókat, kellemes és karbantartott túraútvonalakat biztosítunk, hogy jó levegőn, szép természeti környezetben, biztonságosan tudják eltölteni az erdei kirándulásokra szánt idejüket. A bakonyi, a Balaton-felvidéki kilátóinkból csodálatos panorámában gyönyörködhetnek. Tanösvényeinken a kirándulók egy kellemes, élményt nyújtó pár órás séta során megismerhetik az adott hely és környékének változatos természeti értékeit. A Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületek, több százezer itt lakó, számára nyújtanak a napi kikapcsolódási lehetőségén túl, természetes környezetet és az emberi élet számára nélkülözhetetlen tiszta ivóvizet és jó levegőt.

A projektben megvalósuló fejlesztések:

Koloska-völgy rekonstrukciója

A Balaton környék egyik legkedveltebb erdei kirándulóhelye a Balatonfüred közelében található Koloska-völgy. A kirándulóhely hétvégenként szinte megtelik látogatókkal, ahol családok, baráti társaságok szívesen töltik szabadidejüket. Az elmúlt években jelentősebb fejlesztéseket hajtottunk végre a több évtizedes múltra tekintő közjóléti objektumban. Számos közjóléti berendezés, pad, asztal, tűzrakó hely, védőház, forrás, emlékhely mellett erdei tornapályát, tanösvényt alakítottunk ki. 2016-ban itt tartott szent misét Böjte Csaba szerzetes, akinek megtetszett a hely szelleme és felajánlott egy gyermek Jézus szobrot, és azóta is minden évben Böjte Csaba szerzetes által celebrált szentmise helyszíne 

A kisded Jézus szobornak helyet adó kegyhely építésével, a padok-asztalok cseréjével, a tűzrakóhelyek felújításával továbbra is megőrzi régi vonzerejét a megújult völgy.

Csurgó-kúti pihenőhely felújítása

A Csurgó-kúti pihenő Farkasgyepű és Magyarpolány határán, a Köves-patak mentén, a Pörös területén található. Nevét a festőien szép forrásról, vízesésről kapta. A forrás egy 5-6 méter magas szikláról aláhullva a laza talajban egy kútszerű forrásfejet alakított ki. A kupából kicsorduló víz a Köves-patak vizével együtt folyik tovább. Turisztikai szempontból a környék egyik leglátogatottabb közjóléti objektuma.  A forrás környezete rendszeres nyári táborhelye cserkészcsapatoknak, szervezett kirándulóknak.

A Csurgó-kúti pihenő Farkasgyepű és Magyarpolány határán, a Köves-patak mentén található. Két turista jelzés is „felkeresi” (zöld sáv, sárga kereszt). Turisztikai szempontból a környék egyik leglátogatottabb közjóléti objektuma.  Az elhasználódott pihenő, valamint a sziklatömbön lezúduló vízesés környezete felújításra várt.

A fejlesztés során régi közjóléti berendezések elbontása után tűzrakóhelyek, erdei lépcsők, erdei bútor garnitúrák, gyalogos fahidak, 1 db védőház került felújításra.

Cuha-völgyi gázlók, pihenő felújítása

A Cuha-szurdok völgye kiemelt látogatottságú közkedvelt kirándulóhely. Itt halad keresztül a Győr-Veszprém vasútvonal, mely az egyik legszebb hazánkban. A patak mellett és a patakon keresztül erdészeti murvás út halad. A Bakonyerdő Zrt. korábbi fejlesztései során tanösvényt, erdei tantermet, létesített erdei bútorokkal, védőházakkal.

A turistaút a szurdokban a több helyen a patakon átvezető gázlókon halad. Az ezeken a gázlókon kiépített „tipegők”, a száraz lábbal való áthaladást segítő betonkockák, kövek az évek alatt a változó szeszélyes vízjárásnak, valamint az autóforgalom következtében tönkrementek.

A fejlesztés során 9 db gázlóban került kialakításra a biztonságos gyalogos átjutást segítő műelem. Emellett a régebbi tájékoztató táblák, erdei bútor garnitúrák felújítása, cseréje és védőházak újítása is megtörtént.

Kupi erdőtömb turisztikai fejlesztése

A Kupi erdőtömbben halad a dunántúli piros sáv és a piros kereszt turista jelzés, valamint a Mária-út. A Somló és Döbrönte között kb. félúton lévő, jelenleg rossz állapotban lévő Kajetánházi kisház felújításával valamint erdei bútor garnitúrák elhelyezésével, tűzrakóhely kiépítésével, a védőház melletti forrás és tisztás környezetének rendezésével erdei pihenőhelyet alakítottunk ki a fejlesztések során.

A Tallós Pál tanösvény közelében található, mindenki által látogatható erdei játszótér 2004-ben épült, ami napjaikra elhasználódott.  A fejlesztés során új játékok, játszóvár került kihelyezésre, a régi erdei bútor garnitúrák cseréje mellett.

Festetics turistaút kialakítása

A turistaút kialakításának célja az országos kék és a dunántúli piros jelzés összekötése, melynek során egy új erdei védőház és erdei bútor garnitúra található az útvonalon.

Nagymező erdei pihenő felújítása

A közkedvelt erdei kirándulóközpont gyönyörű környezetben, kitűnő megközelíthetőséggel, több jelzett turistaút csomópontjaként jelentős turisztikai funkcióval bír. Gyakori helyszíne iskolai, egyesületi rendezvényeknek, összejöveteleknek, esküvőknek, családi és baráti találkozóknak. A jelentős használat és az időjárás okozta amortizáció, valamint a komfortosság növelése, az elmúlt időszakban tapasztalt látogatószám növekedés indokolttá tette az elvégezett fejlesztését, mely magában hordozza az erdei pihenő befogadóképességének növelését.

A Keszthelyi-hegység leglátogatottabb, legjobban kiépített pihenőközpontja a Gyenesdiáshoz közeli Nagymező, melyen tűzrakó helyek, erdei bútor garnitúrák cseréje történt. Ezen kívül a helyszínen megvalósult erdei játszótér kialakítása, mászóvár csúszdával, valamint egy hinta kihelyezésvel.

Információs táblák kihelyezése a tanúhegyekre

A Badacsony, Szent György-hegy, Szigligeti-hegy területére tájékoztató táblák kerültek kihelyezésre.

Gerence-völgyi túraút, erdei tornapálya kialakítása

A Gerence-patak mentén húzódik a Gerence-völgyi kirándulóerdő, melynek központja a Bakonybéltől három kilométerre lévő Gerence-pusztai autóspihenő. Az autóspihenőnél, valamint a Bakonybélt Huszárokelőpusztával összekötő közút menti kisréteken elhelyezett információs táblák, szalonnasütők, padok, asztalok, esőbeállók, a Gerence-patakon átívelő gyalogoshidak az idelátogatók kényelmét szolgálják. E szakaszon erdei tornapálya kiépítése valósult meg, valamint erdei bútorgarnitúra kihelyezése is megtörtént.

Hubertlaki pihenő környezetének felújítása

Hubertlaktól déli irányban, a völgy mentén található az erdélyi Gyilkos-tó „kicsinyített mása”, amely a patak medrének elzárásával a múlt század nyolcvanas éveinek végén jött létre. A mederben megmaradtak az ott élő fák csonkjai. A népnyelven bakonyi Gyilkos-tóként is ismert tavacska, rendkívül kedvelt erdei kirándulóhely.

A tó környezetében elvégzett földmunkák és gát-javítás munkálatok során a gát megerősítésre és javításra került, valamint erdei bútor garnitúrák cseréje történt.

Pisztrángos-tavi pihenő felújítása

Farkasgyepűtől délkeletre, a Bitva-patak völgyében található a festői szépségű Pisztrángos-tó, amelyet a múlt század hetvenes éveiben alakítottak ki üzemi út építésével és a völgyzárógát létesítésével egy időben. Kiránduló- és horgásztóként is üzemelő tavacska partján meglévő erdei bútor garnitúrák cseréje valósult meg.

Németbánya pihenő felújítása

Az országos kékkör útvonala mentén található pecsételőhely közelében erdei pihenő létesült, védőház, erdei bútor garnitúrák, erdei sporteszközök kihelyezésével.

Szűcs Pálné pihenő kialakítása

A Rendeki-hegyen a Sümegi Fehér kövek természetvédelmi terület és erdőrezervátum közelében erdei pihenő kialakítása történt, védőház, erdei bútor garnitúrák, tűzrakóhely, tájékoztató tábla kihelyezésével.

Pénzesgyőri Zoltay-forrás felújítása

A Zoltay-forrás Pénzesgyőr, Akli és Pálihálás által bezárt háromszög közepén, a Mária zarándokút mellett található. A forrás foglalását a Fűzfői Természetbarátok készítették 1978-ban. Mellette tűzrakó- és pihenőhely található. A pihenőhely erdei bútorgarnitúráinak cseréje valósult meg.

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...