Tűzifaprogram a magyar családok részére

Tűzifaprogram a magyar családok részére

Érvényes: 

2023. április 15-ig

 

A kormány a tűzifával az idei télre még nem rendelkező magyar családok ellátása és a lakossági igények kiszolgálása érdekében tűzifaprogramot indított.

A programban a 355/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet 2. § (1) 2023. április 15-ig adott magyarországi felhasználási hely vonatkozásában saját felhasználási célra állami erdészeti társaságtól a (2) bekezdés szerinti kedvezményes egységáron - a (3) és (4) bekezdésben meghatározottak szerint - összesen legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségű tűzifa alapanyag igényelhető az állami erdészeti társaságnál rendelkezésre álló fafaj és készlet függvényében. A kezdeményezést nem szociális szempontból, hanem az energia veszélyhelyzet megoldása érdekben hirdették meg, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységesen maximált áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Az egyes társaságok működési területét és elérhetőségeit az alábbi térképre kattintva lehet elérni. Amennyiben a saját települést nem lehet egyértelműen beazonosítani, úgy az innen letölthető települések listája tud segítségre lenni, ahol Magyarország összes települése mellett megtalálható az illetékes erdőgazdaság.

Bakonyi és Balaton-felvidéki értékesítési pontok

Értékesítési pont (Bakonyerdő Zrt.) Telefonszám eMail-cím
Bakonyerdő Zrt. Központ
8500 Pápa, Jókai Mór u. 46.
89/513-139 tuzifa18@bakonyerdo.hu
Bakonybéli Erdészet
8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 7.
88/595-100 tuzifa05@bakonyerdo.hu
Bakonyszentlászlói Erdészet
8431 Bakonyszentlászló, Petőfi Sándor u. 5.
88/595-740 tuzifa06@bakonyerdo.hu
Balatonfüredi Erdészet
8230 Balatonfüred, Táncsics Mihály u.19.
30/631-4109 tuzifa04@bakonyerdo.hu
Balatonfüredi Erdészet
Monostorapáti Iroda
8500 Monostorapáti, Petőfi Sándor utca 34.
30/500-6928 tuzifa04@bakonyerdo.hu
Devecseri Erdészet
8460 Devecser, Pápai út 23/1.
88/512-500 tuzifa07@bakonyerdo.hu
Farkasgyepűi Erdészet
8582 Farkasgyepű, Petőfi Sándor u. 30.
30/461-6481 tuzifa08@bakonyerdo.hu
Keszthelyi Erdészet
8360 Keszthely, Sopron u. 41.
83/515-360 tuzifa01@bakonyerdo.hu
Pápai Erdészet
8500 Pápa, Szent István u. 28.
89/513-200 tuzifa09@bakonyerdo.hu

 

Melyik értékesítési pontot keressem?

A kérdés megválaszolására készítettünk két listát, melyek segítséget nyújtanak a Bakonyerdő Zrt. működési területén található települések lakóinak, hogy melyik értékesítési pontot érdemes felkeresni. A település szerinti listában könnyen és gyorsan megtalálhatja saját települését, akik jobban eligazodnak a területi felosztásban, azok pedig ellenőrizhetik lakóhelyüket az erdészeteink szerinti listában.

Pénztáraink nyitvatratását itt ellenőrizheti.

A program keretében vásárolható tűzifa mennyisége és fajtái

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is.

A Tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

A programban átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott feldolgozatlan hengeres faanyag vásárolható.

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként

  • Keménylombos: 30 000 Ft/erdei köbméter

    • Társaságunknál jellemzően cser, tölgy, bükk, gyertyán, akác és kőris
  • Lágylombos: 19 000 Ft/erdei köbméter

    • Társaságunknál jellemzően hárs és éger
  • Fenyő: 19 000 Ft/erdei köbméter

    • Társaságunknál jellemzően erdei fenyő és fekete fenyő

A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A Tűzifaprogramban történő részvételre jogosultak

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely.

Egy háztartásra vonatkozóan összesen legfeljebb 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható.

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

A Tűzifaprogramban vásárolt tűzifa árának befizetése, a fa átadása a vásárlóknak

Az értékesítési helyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át.

A működési területi lista mutatja meg azt, hogy mely település lakói melyik állami erdőgazdasághoz fordulhatnak, amennyiben élni szeretnének a Tűzifaprogram adta lehetőségekkel.

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...