Erdőlátogatók figyelem!

Erdőlátogatók figyelem!

A korábbi évekhez hasonlóan erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Bakonyerdő Zrt. a működési területén. A hosszan elnyúló zord időjárás nagyon megviselte a vadállományt, amin azzal próbált enyhíteni a Társaság, hogy az etető helyeken többlet takarmány kijuttatásával növelte a fellelhető energia forrásokat. Szemes-, lédús-, és szálas takarmányt biztosított tonnaszám több hónapon keresztül külön a kérődzőknek, és külön a vaddisznóknak.

A tél és az időjárás enyhülésével azonban nem szűntek meg a vadgazdálkodók feladatai, hiszen a vaddisznónál most zajlik a malacozás, ellés időszaka, a kérődzők nőivarú egyedeinél pedig az idei szaporulat is intenzív növekedésnek indult. Ilyenkor fokozott nyugalomra van szükség, amit a Bakonyerdő Zrt. azzal kíván biztosítani, hogy felhívja az erdő látogatók figyelmét arra, hogy a kijelölt turista útvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el.  A vad ösztönösen távolabb húzódik azoktól, olyan helyekre, amelyet a turistautak nyomvonala elkerül. Az erdőlátogatók mozgásukkal, beszédjükkel felhívják magukra a figyelmét a vadnak, és idővel megszokottá válik számára az ilyen jellegű zavarás, nem készteti őket folyamatos menekülésre. Később, a lombfakadást követően nemcsak takarmányhoz jutnak a kérődzők, de a lombkorona elrejti majd őket, így nagyobb biztonságban fogják magukat érezni, fokozódik nyugalmuk. Ezzel összefüggésben döntött a Bakonyerdő Zrt. úgy, hogy az erdőlátogatási korlátozással párhuzamosan nem ad ki ebben az időszakban hullajtott agancs gyűjtési engedélyt, hiszen az ellentétes lenne a fentiekkel.

Kérjük a lakosság, a természetjárók, kirándulók segítségét, hogy legyenek tekintettel környezetükre, a bakonyi erdő élővilágára azzal, hogy elviselik az elrendelt korlátozás nem is olyan nagy terhét.

2018. április 30-ig csak a kijelölt turista utakon engedélyezett az erdőlátogatás.

Kategória: 

Címkék: 

Erdészeti térkép: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...